Άκυρο να συζητάμε ημερομηνίες: Αρχές Απριλίου θα εξεταστεί κάθε επόμενο άνοιγμα

Το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν από τις αρχές Απριλίου, ενώ ενδεικτικό είναι πως πλέον στην κυβέρνηση αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες, τονίζοντας πως όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως η παράταση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα λειτουργήσει σαν ντόμινο, «σπρώχνοντας» για αργότερα και το άνοιγμα σχολείων και για ακόμη πιο μετά το άνοιγμα της εστίασης.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στο θέμα των σχολείων έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των λυκείων, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση η πρόθεση είναι να επαναλειτουργήσει με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας πριν από το Πάσχα.

Πέτσας: Αδύνατον να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα Τρίτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, επίσης, πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Τέλος, ο κ. Πέτσας έκλεισε με την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε.

Και η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι ειδικοί μίλησαν για άνοιγμα της αγοράς και δραστηριοτήτων εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκαν και τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης που στοχεύουν στην αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα.

Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αρνητικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και ειδικά της αγοράς εμφανίζονται και οι ειδικοί, με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιο Σκουτέλη, να χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας.

«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης.

Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μη μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε μιλώντας στο Mega ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την τωρινή κατάσταση με τον ιό στη χώρα.

Παράλληλα, όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας είπε: «Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία, π.χ., είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μιας ιατρικής επιτροπής.

Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ότι με μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες, να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.