Τέλος τα «2 χλμ»: Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι & κομμωτήρια - Ακολουθεί η αγορά

Ήδη από τις επόμενες ώρες, έρχονται μικρές προσαρμογές στα ισχύοντα μέτρα, με την βαλβίδα εκτόνωσης να ανοίγει πρώτα ποντάροντας σε ανοιχτούς και καλά ελεγχόμενους στην τήρηση των μέτρων χώρους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί η επαναλειτουργία των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, τους οποίους θα μπορεί ξανά να επισκέπτεται το κοινό.

Μεταξύ όσων προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπονται άμεσα και κάποιες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας».

Από τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι χώροι περιποίησης νυχιών, ενώ άμεσα από το Σαββατοκύριακο, αίρεται ο περιορισμός της χρήσης οχήματος για τον κωδικό 6 και το όριο της απόστασης των δύο χιλιομέτρων για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης με αποστολή SMS  με  τον κωδικό 2 στο 13033.

Βαλβίδα αποσυμπίεσης και τόνωση της οικονομίας

Από την κυβέρνηση μιλούν για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι είναι φανερό πως όντες σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα, είναι κατάφωρα πιεσμένοι τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μικρές προσαρμογές στα μέτρα και σε καμία περίπτωση για άνοιγμα και πλήρη άρση του lockdown.

Οι εν λόγω προσαρμογές αναμένεται να γίνου τα επόμενα 24ωρα και θα αφορούν στην κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των 2 χλμ. (και των διαδημοτικών μετακινήσεων επομένως), καθώς και στην αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, (από τις 19:00 το απόγευμα που τίθεται σε ισχύ έως τώρα, αυτή θα ισχύει και πάλι από τις 21:00 το βράδυ, ήδη από το ερχόμενο Σάββατο), άνοιγμα των κομμωτηρίων από την Δευτέρα 22 Μαρτίου, αλλά και των αρχαιολογικών χώρων.

Η προσαρμογή αυτή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη και λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, με την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους να λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της πανδημίας.

Επανεκκίνηση αγοράς: Πότε ανοίγουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο,  θα πάει για τις 29 Μαρτίου με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που ξέραμε. Ίσως ένας από αυτούς να είναι η υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας ή ακόμη και η χρήση ειδικού τύπου μάσκας. Όλα αυτά είναι προς συζήτηση και θα αποφασιστούν όχι αύριο, αλλά την ερχόμενη Παρασκευή.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως όλα αυτά τελούν υπό μία μικρή αίρεση: Εάν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δραματικά δεν αποκλείεται να έχουμε ξανά μία παράταση του γενικού lockdown. Κι όλα αυτά πιθανόν να μετατεθούν έτσι, για μία βδομάδα αργότερα.