«Βαλβίδα αποσυμπίεσης» με μικρή χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο: Έρχονται δύο αλλαγές

Ως ειλημμένη απόφαση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση η χαλάρωση των μέτρων και έτσι μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και μερικής επανεκκίνησης της οικονομίας από το σκληρό και παρατεταμένο lockdown.

Οι ειδικοί θα εισηγηθούν τρόπους αποσυμπίεσης πολιτών, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους καθώς τα κρούσματα χθες Τετάρτη, σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Έτσι οι αλλαγές θα είναι μικρές και στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν, αλλά θα συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης. Τουλάχιστον της κοινωνικής. Διότι, αν ισχύουν όλα όσα γνωρίζαμε τους προηγούμενους μήνες, κάθε κίνηση απεγκλωβισμού μεγαλώνει τον ίδιο τεράστιο κίνδυνο, αν σκεφτεί κανείς ότι χθες τόσο τα ημερήσια κρούσματα όσο και οι διασωληνώσεις, έσπασαν όλα τα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο CNN ο πρωθυπουργός στην ουσία προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας», όπως είπε. Μίλησε για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών».

Τι θα ανοίξει τώρα, τι αργότερα και τι θα γίνει αν η κατάσταση επιβαρυνθεί περαιτέρω

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τη Δευτέρα 22.03.2021, καθώς εκτιμάται ότι και αυτά -επειδή δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν κανένα πρόβλημα στη λειτουργία τους και είναι καταστήματα που λειτουργούν έτσι κι αλλιώς με ραντεβού- θεωρείται ότι μπορούν να βοηθήσουν ούτως ώστε να ανοίξει ένα κομμάτι αυτής της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο,  θα πάει για τις 29 Μαρτίου με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που ξέραμε. Ίσως ένας από αυτούς να είναι η υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας ή ακόμη και η χρήση ειδικού τύπου μάσκας. Όλα αυτά είναι προς συζήτηση και θα αποφασιστούν όχι αύριο, αλλά την ερχόμενη Παρασκευή.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως όλα αυτά τελούν υπό μία μικρή αίρεση: Εάν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δραματικά δεν αποκλείεται να έχουμε μία παράταση του γενικού lockdown. Κι όλα αυτά να πάνε μια βδομάδα αργότερα.

Όσο για τα σχολεία, η δια ζώσης λειτουργίας τους, εξετάζεται για τον Απρίλιο, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων.

Αλλαγές από το Σάββατο στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν μέτρα που δεν αποδίδουν όπως ήταν σχεδιασμένο και μια χαλάρωση θα έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα ή άθληση. Ειδικά από τη στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξουν αλλαγές από το προσεχές Σάββατο.