Στον Εισαγγελέα ως μάρτυρας ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας

Για την υπόθεση καταγγελιών «σεξουαλικής βίας» στο θέατρο.

Τον φάκελο “σεξουαλική βία” με ονόματα θυμάτων και θυτών εντός του θεατρικού χώρου παραδίδει σήμερα στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας.

Η κατάθεση του κ. Μπιμπίλα, που είχε προγραμματιστεί πριν από την κατάθεση της δεύτερης μήνυσης κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, την Παρασκευή, στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο αναμένεται να διευρύνει την έρευνα των δικαστικών Αρχών για σοβαρά περαστικά σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες ανθρώπους του θεάτρου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας προσέρχεται σήμερα στην Εισαγγελία να καταθέσει και για την υπόθεση του ήδη κατηγορούμενου καλλιτέχνη, αλλά και για όσες από τις υποθέσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διεξήχθη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που δέχθηκε σωρεία καταγγελιών και φέρνει σήμερα στον Εισαγγελέας μαρτυρίες που αφορούν σε ιδιαίτερα “βαριά” περιστατικά βίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπύρος Μπιμπίλας, ΣΕΗ, Εισαγγελέας, καταγγελίες, μάρτυρας, υπόθεση Λιγνάδη, σεξουαλική βία, Θέατρο

Το υλικό που θα παραδώσει ο κ. Μπιμπίλας θα είναι η αφετηρία για τις επόμενες ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών που ουσιαστικά θα εκκινήσουν παράλληλες έρευνες, ώστε για τις υποθέσεις που εντοπίζονται “ενεργά” αδικήματα να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες, προκειμένου οι δράστες να έρθουν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη.

Ο κος Μπιμπίλας κλήθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης της πρώτης μήνυσης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και της μήνυσης που κατέθεσε ο Δημήτρης Άνθης κατά άλλου γνωστού ηθοποιού, προκειμένου ως πρόεδρος του σωματείου να ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές εάν έχουν υπάρξει καταγγελίες σε βάρος των συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

Έρευνα και για άλλα άτομα από τον χώρο της υποκριτικής Τέχνης

Ωστόσο, αναμένεται να του ζητηθεί να παραδώσει όλους τους φακέλους με καταγγελίες και για άλλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ώστε να υπάρξει μια ευρύτερη εισαγγελική έρευνα για το ελληνικό #MeToo.

Ο εισαγγελέας αρχικά θα μελετήσει όλες τις επώνυμες καταγγελίες, θα διαπιστώσει σε ποιες περιγράφονται περιστατικά μη παραγεγραμμένα και στη συνέχεια θα ερευνήσει σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα και να ασκηθούν διώξεις.

Έτσι, δεν αποκλείεται κάποιες από τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα με πρωταγωνιστές προβεβλημένους ηθοποιούς και καλλιτέχνες να δρομολογήσουν εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο, με τους πρωταγωνιστές τους να συναντιούνται μελλοντικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αν δηλαδή από τον ογκώδη φάκελο του ΣΕΗ προκύψουν νεότερα στοιχεία για τον ήδη κατηγορούμενο καλλιτέχνη, αφού αυτά αξιολογηθούν ποινικά, θα διαβιβαστούν στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η υπόθεση Λιγνάδη

Η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία έχει συνταράξει τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο και την ελληνική κοινή γνώμη, κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου με πολλά διεθνή ΜΜΕ να κάνουν εκτενείς αναφορές στο θέμα.

Οι New York Times, σε άρθρο με τίτλο «Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρατείται μετά από ένταλμα σύλληψης για βιασμό», υπογραμμίζουν ότι είναι ο πιο γνωστός από πολλούς καλλιτέχνες που έχουν κατονομαστεί στο πλαίσιο των καταγγελιών που συγκλονίζουν τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο.

Ανάλογα δημοσιεύματα για την υπόθεση και συνολικά το ελληνικό #Metoo υπάρχουν στο BBC, το EURONEWS, το France 24, καθώς και στο Γαλλικό και το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.