Κικίλιας: Θέλουμε εξασφαλισμένη τη 2η δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί - Ανησυχία για την Αττική- video

Για «ανησυχητικές καθυστερήσεις ως προς την παραγωγή εμβολίων» μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «αναπτύσσουμε το σχέδιο εμβολιασμών με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πολύ γοργούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, όμως, καταγράφονται ανησυχητικές καθυστερήσεις ως προς την παραγωγή εμβολίων».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ο κ. Β. Κικίλιας είπε ότι «οι εταιρείες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και η Ε.Ε. διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Πρέπει όμως και η Ευρώπη να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή άλλου είδους ανταγωνισμούς», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιληφθούν ότι τα χρήματα για τα εμβόλια προήλθαν από χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και φορολογουμένων».

“Το επιχειρησιακό μας σχέδιο είναι τέτοιο που μπορεί να προσαρμοστεί στις τυχόν καθυστερήσεις και θέλουμε να υπάρχει η 2η δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των ατόμων ηλικίας 75 ετών και των ατόμων με ευπαθή νοσήματα, οπότε η θωράκιση αυτών των ατόμων θα συντελέσει στην αντιμετώπιση της covid-19.
Μαζί με τους 75ρηδες θα ξεκινήσουν και τα ευπαθή άτομα, αυτό θα συντελέσει στην πολύ σημαντική αντιμετώπιση της κοβιντ-19, ενώ οι ιδιώτες γιατροί θα συμβάλλουν στον εμβολιασμό των ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Β. Κικίλιας μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μ. Θεοδωρίδου, τον καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα και τον γεν. γραμματέα κ. Μ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν το σύνολο των κομμάτων για την εκστρατεία των εμβολιασμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Β. Κικίλιας είπε ότι αν και ‘έχουν περάσει 8 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα εικόνα για το αν και κατά πόσο έχει επηρεάσει την πορεία της επιδημίας, οπότε συστήνουμε μελέτη και προσοχή, ενώ σε ότι αφορά το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι “τα μέλη της επιτροπής μελετούν τα στοιχεία και εισηγούνται στην κυβέρνηση”.

Ανησυχία για την Αττική

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,αυτήν την στιγμή στη χώρα είναι καταγεγραμμένα 5.324 ενεργά κρούσματα, από τα οποία πάνω από 2.300 εντοπίζονται στην Αττική, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στις περιοχές που προβληματίζουν και στις οποίες είναι στραμμένη η προσοχή.

Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα και Αττική -ειδικά ο ανατολικός, δυτικός και κεντρικός τομέας -είναι οι περιοχές οι οποίες προβληματίζουν λόγω των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων σε αυτές.

Παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για τις περιφερειακές ενότητες: Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττική και Λακωνίας.

Αναφερόμενος στο μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ενώ τόνισε πως πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών περιπτώσεων είναι τα 48 έτη.