Επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 374 προσαγωγές - 135 συλλήψεις (Video)

12 χρόνια από τη δολοφονία, του 15χρονου Αλέξανδρου

Σε συνολικά 374 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα, χθες 12η επέτειος της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από αστυνομικούς. Πολίτες επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το αποκλεισμένο μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του αγοριού, προκειμένου να αποθέσουν λίγα λουλούδια στην μνήμη του και οι προσαγωγές έγιναν με την κατηγορία της παραβίασης των μέτρων προστασίας από την πανδημία, ενώ οι 135 από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι προσαγωγές και οι συλλήψεις αφορούν άτομα που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχουμε εκτεταμένα επεισόδια. Εντάσεις υπήρξαν βέβαια, καθώς το μνημείο ήταν αποκλεισμένο και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν, να το προσεγγίσει, ούτε καν για να αποθέσει λίγα λουλούδια.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές ατόμων από την πλατεία Εξαρχείων - Αποκλεισμένο το μνημείο του - Ειδήσεις - Athens magazine

Η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται, ότι απέτρεψε συνολικά δώδεκα αιφνιδιαστικές απόπειρες συγκεντρώσεων.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 374 προσαγωγές στην Αθήνα - 135 οι συλλήψεις της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ορισμένοι από τους προσαχθέντες της Αθήνας, μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Οι προσαγωγές σε όλη τη χώρα ήταν 505 και οι συλλήψεις, 156.

Προσήγαγαν και δικηγόρους πολιτικής αγωγής, στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Γρηγορόπουλος επέτειος: Προσαγωγή Θανάση Καμπαγιάννη και Κωστή Παπαδάκη γνωστούς δικηγόρους από την δίκη της Χρυσής Αυγής | Flash.gr

Ανάμεσα στους ανθρώπους, που προσήχθησαν από την αστυνομία ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ και οι ίδιοι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής κύριοι Καμπαγιάννης και Παπαδάκης, επίσης κατέθεσαν μηνύσεις, κατά του αστυνομικού διευθυντή Αττικής, για την άδικη προσαγωγή τους.

«Αυτό που συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία»

«Γίνεται προσαγωγή ανθρώπων που τηρούσαν τα μέτρα, ζητούσαν να πάνε να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο. Με παραδοχή από το αρμόδιο όργανο πως δεν παραβίαζαν τα μέτρα. Προσάγουν δημοτικούς συμβούλους και συνδικαλιστές. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. Ο μόνος κίνδυνος να μην τηρηθούν τα μέτρα είναι μέσα στις κλούβες. Δεν έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, αλλά με καθαρό αποκλεισμό», δήλωσε την ώρα της προσαγωγής τους, ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
Γρηγορόπουλος: Ελεύθεροι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης [vids & pics] | Flash.gr

Διαμαρτυρία Βερβεσού για προσαγωγές δικηγόρων στα Εξάρχεια

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν χθες στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.

Γρηγορόπουλος: Ελεύθεροι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης [vids & pics] | Flash.gr

«Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ζήτησε παράλληλα, να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους.

Ασέβεια στη μνήμη Γρηγορόπουλου: Άνδρας των ΜΑΤ πήρε λουλούδια από το μνημείο και τα κατέστρεψε – διαφορετικό

ΕΔΕ για τον αστυνομικό των ΜΑΤ που βανδαλίζει λουλούδια από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Την ίδια ώρα, έρευνα διέταξε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ. Ο αστυνομικός έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει, χάριν αστεϊσμού, συνάδελφό του με ανθοδέσμη, την οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης και την κατέστρεψε.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την εν λόγω απρέπεια, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, να διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, που καλείται σε έγγραφη απολογία, για την πράξη του, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Για το ζήτημα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων των πολιτών,  αναμένεται πάντως και επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης στην είσοδο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, από τις αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός, που διερευνάται και που προκάλεσε βέβαια σωρεία αντιδράσεων από τους κατοίκους της εν λόγω πολυκατοικίας και τους περιοίκους.

 Δείτε το Video:

Αστυνομικοί των ΜΑΤ εφοδιασμένοι με κάμερες

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν από την ΕΛΑΣ, για πρώτη φορά οι άνδρες των ΜΑΤ ήταν εφοδιασμένοι με φορητές κάμερες, οι οποίες στηρίζονται σε κοντάρι, που κρατά και χειρίζεται αστυνομικός της διμοιρίας.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: 135 συλλήψεις, σχεδόν 400 προσαγωγές - Πρεμιέρα για τις κάμερες στα ΜΑΤ

Σε περίπτωση ενεργοποίησης τους, το πλήθος θα ενημερώνεται, ενώ η κάμερα θα έχει τη δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας.