Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Το σημαντικότερο εργαλείο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μπαίνει στον 5ο κύκλο

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μη επιστρεπτέο το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης του 5ου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής: Στο ίδιο μήκος κύματος με την 4η επιστρεπτέα και υπό την προϋπόθεση  οι δικαιούχοι να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Φαίνεται μάλιστα πως θα υπάρχει και 6ος κύκλος τον οποίο και προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η  δημιουργία e-shop με επιχορήγηση έως 30.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο εργαλείο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης

Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει διακριθεί ως το σημαντικότερο εργαλείο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης  για τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες καθώς  και  για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό γιατί παρακάμπτεται το τραπεζικό σύστημα, διευρύνεται η λίστα των δικαιούχων αλλά και οι όροι χορήγησης της ενίσχυσης.

Οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονται συνεχώς με τον 4ο κύκλο να “κλείνει” με 448.203 συμμετοχές. Συνολικά, μέσω των μέχρι τώρα  κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (4 πρώτοι) , θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί εδώ και δεκαετίες πρόκληση  για την  Ελληνική οικονομία. Με την έλευση του κορωνοϊού, ο τζίρος  των επιχειρήσεων υποχώρησε περισσότερο και αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρηματιών που αδυνατούν να  εξυπηρετήσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις ληξιπρόθεσμες  υποχρεώσεων τους.

Η ρήτρα μη απόλυσης  είναι μια εκ των σημαντικότερων προϋποθέσεων για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία βοηθά στην διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα πραγματικά επίπεδα της απασχόλησης θα φανούν μετά την λήξη των προσωρινών μέτρων.

Η επόμενη μέρα είναι μια περίοδος όπου όλο και λιγότερο οι υπάλληλοι αναζητούν αλλαγές στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Είναι άλλωστε λογικό σε περιόδους αβεβαιότητας να είναι προτιμότερο ένα σταθερό  εργασιακό περιβάλλον.

Ένα θεμελιώδες ερώτημα για την πρόβλεψη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας: Σχετίζεται με την κατανόηση του κατά πόσο οι συνέπειες θα είναι παροδικές και αν θα επιστρέψουμε σύντομα στα επίπεδα προ κορωνοϊού ή αν θα  χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσες Ελληνικές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν λόγω προβλημάτων ρευστότητας. Είναι επομένως σημαντικό να παρέχεται στις εταιρείες η αναγκαία ρευστότητα  για να αποφύγουμε  πτωχεύσεις  μεγάλης κλίμακας.

 

Πηγή: Economico.gr