Χάνονται 7 δισ. έσοδα από την αγορά από το 2ο lockdown – Τι συνέβη στην οικονομία το Γ’ τρίμηνο

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Με τα μόνα καταστήματα που θα τεθούν σε λειτουργία από Δευτέρα να είναι εκείνα της πώλησης εποχικών ειδών υπολογίζεται ότι θα χαθούν έσοδα ύψους 7 δις ευρώ στην αγορά κατά την διάρκεια  του δεύτερου lockdown.

Πράγμα το οποίο οφείλεται όχι μόνο στο πάγωμα της λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και στην μείωση των διαθέσιμων χρημάτων των πολιτών, με τις εισοδηματικές απώλειες από το 2ο lockdown να υπολογίζονται ότι θα  προσεγγίσουν τα 2 δισ ευρώ.

Τι συνέβη στην οικονομία το γ’ τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΛΤΑΤ:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 14% σε σχέση με το β’ τρίμηνο  2020 και 1,6% σε σχέση με το γ’ 2019.
  • Σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ   11,7%  για το γ’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε ανάπτυξη  2,3%.
  • Η  άνοδος της τελικής καταναλωτικής δαπάνης αν και αλματώδης δεν ήταν αρκετή για να “σηκώσει” παραπάνω το ΑΕΠ από το β’ στο γ΄ τρίμηνο και αυτό διότι επενδύσεις και εξαγωγές υποχώρησαν αισθητά.
  • Το ίδιο διάστημα που τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων μας  αποκλιμακώνονται και η Moody’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1,  το lockdown παρατείνεται και η πραγματική οικονομία συνεχίζει να είναι σε αναβρασμό.
  • Το συνολικό ποσοστό της  ύφεσης το 2020 πλέον υπολογίζεται δυστυχώς  ότι θα ξεπεράσει το  10%. Οι οικονομικές συνέπειες στους διάφορους κλάδους που στηρίζουν την οικονομία  θα είναι άνισες με τις μεγαλύτερες  φυσικά να καταγράφονται στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό.

Σε εγρήγορση θα είναι ο κυβερνητικός μηχανισμός

Από Ιανουάριο σε εγρήγορση θα είναι ο κυβερνητικός μηχανισμός με την μεγάλη πρόκληση να αποτελεί το αν θα καταφέρουμε μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης να αντισταθμίσουμε τις απώλειες αλλά και να προσελκύσουμε και ιδιώτες επενδυτές.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν και   διμερείς συνεργασίες μας -μετά από  σειρά επενδυτικών επαφών- με Αμερική και Ισραήλ. Αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τις 16  Ελληνο-Κινεζικές οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν τέλη του 2019.

Με το βλέμμα στην βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιακή εποχή

Έχουμε στραφεί σε έργα που μπορούν να αποφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Από την άλλη όμως πρέπει να δώσουμε βάρος και σε τομείς που έχουμε παραμελήσει τα τελευταία χρόνια όπως η αγροτική παραγωγή, τομέας ο οποίος το 2019 συνέβαλε στην διαμόρφωση του ΑΕΠ  σε ποσοστό κοντά στο 4 % , χαμηλό συγκριτικά με τα παλαιότερα έτη αλλά και στην βιομηχανία η οποία από την εποχή προ κορωνοϊού αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες.