Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει της επετείου για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου-Αναλυτικά το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές σήμερα Κυριακή 6/12/2020, λόγω της πιθανότητας να σημειωθούν μαζικές συγκεντρώσεις και επιθέσεις με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στο πλαίσιο αυτό, με εντολή της αστυνομίας, κλειστοί θα παραμείνουν από τις 8 το πρωί οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Βικτώρια και Σεπόλια στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.

Επισημαίνεται ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν εκτάκτως στις 11 π.μ. και οι σταθμοί του μετρό Αττική, Ευαγγελισμός και Μ. Μουσικής.

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις-συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης, προέβη σε διαταγή απαγόρευσης τους για λόγους δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή επεισοδίων -5.000 αστυνομικοί στο δρόμο και χρήση drones

Πέρα από τη γενική αυτή απαγόρευση, η ελληνική αστυνομία έχει προετοιμάσει οργανωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αποφυγή επεισοδίων. Σύμφωνα με αυτό, στο επίκεντρο τίθενται τα Εξάρχεια και κυρίως η περιοχή που έλαβε χώρα η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ειδικότερα, οι αρχές έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να αφορά στις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, και το δεύτερο να είναι ακόμα πιο ευρύ, και να περικλείει τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης. Σε αυτά θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις και θα εξεταστεί αν τα SMS που έχουν στείλει όσοι ελέγχονται αποτελούν σαφή αιτία για να βρεθούν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ για την Κυριακή θυμίζουν εκείνα που είχαν τεθεί σε ισχύ για το Πολυτεχνείο και σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό θα συμμετέχουν περίπου 5.000 αστυνομικοί, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και drones αλλά και ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές θα επιστρατεύσουν και 6 Αίαντες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που υπάρξει ένταση.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια στον Κολωνό και υπό τον φόβο να σημειωθούν και νέα, έχουν τοποθετηθεί «παρατηρητές» σε αστυνομικά τμήματα ενώ έχει δημιουργηθεί κλοιός ασφαλείας σε δικαστικούς στόχους και εκκλησίες.