Στο επίκεντρο της πανδημίας σταθερά η Βόρεια Ελλάδα-Πώς εξηγούν οι ειδικοί την αργή μείωση των κρουσμάτων

Μήνυμα αισιοδοξίας έδωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο σε σχέση με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα παραμένουν, ωστόσο, οι αριθμοί τόσο των ημερήσιων θανάτων όσο και των διασωληνωμένων, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο να αρθούν άμεσα τα περιοριστικά δεν φαντάζει πιθανό.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.383 νέα κρούσματα, 98 επιπλέον θανάτους, και 594 διασωληνωμένους.

Έτσι, με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,2%. Αναλυτικότερα, σε διάστημα 24 ωρών διενεργήθηκαν 19.092 μοριακοί έλεγχοι και 8.547 rapid test.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την αργή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων

Μία πιθανή εξήγηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως διευκρίνισε η ίδια, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», τόνισε, προσθέτοντας και τα εξής:

«Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο. Ναι, διανύουμε ένα μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Στο επίκεντρο της πανδημίας σταθερά η Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις από κορωνοϊό. Ειδικότερα, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 305 νέες μολύνσεις στη συμπρωτεύουσα, 260 στην Αττική, 98 στη Λάρισα και 58 στην Πέλλα.

Η έξαρση των μολύνσεων στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερης κινητικότητας. «Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μια επιδημία από μια νόσο που μεταδίδεται με την αναπνοή» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τα βόρεια σύνορα ήταν ανοιχτά και η Σερβία ήταν μία από τις χώρες στην οποία ο κορωνοϊός είχε μεγάλη διασπορά.

Χαρ. Γώγος: Αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στο δεύτερο 15ημερο του Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην εφημερίδα «Νεολόγος», έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας αναφέροντας ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος «τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιπέδωση αλλά και μια μικρή ύφεση της επιδημιολογικής καμπύλης πανελλαδικά, παράλληλαόμως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται πολύ και θα χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες, ελπίζω, για να δούμε βελτίωση και στις παραμέτρους της νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτων.

Ελπίζω μετά το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα. Μέλημα είναι η εξισορρόπηση των αναγκών της κοινωνίας και οικονομίας με την ασφαλέστερη υγειονομική διαχείριση».