Εισήγηση Ζέρβα για επαναλειτουργία σχολείων: Να μην ανοίξουν μέχρι την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια του σημερινού δημοτικού συμβουλίου επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρά τη μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη θέση ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι υπάρχει μια «συγκρατημένη ανακούφιση» για το γεγονός ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης υποχώρησε κατά 50% από την προηγούμενη εβδομάδα και ότι τα κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο των αρχών Νοεμβρίου, όπως ήταν πριν από την έξαρση της πανδημίας.Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι εάν πρόωρα αποφασιστεί χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα της αγοράς είναι πιθανό να υπάρξει εκ νέου αναζωπύρωση της πανδημίας στην πόλη.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις απόψεις που εξέφρασε  στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η γνώμη του είναι «πανομοιότυπη» στο θέμα αυτό με τις απόψεις του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οι ημερομηνίες των δημοσιευμάτων για την άρση του lockdown δεν έχουν καμία βάση

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι «οι ημερομηνίες, που αναφέρονται σε δημοσιεύματα, ή συζητούνται για 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου δεν έχουν καμία βάση» σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι με αυτό το επίπεδο του ιικού φορτίου στην πόλη, εάν υπάρξει χαλάρωση, είναι πιθανό το ενδεχόμενο για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας και μέσα στις γιορτές.

Κ. Ζέρβας: Όχι στο άνοιγμα των σχολείων μέχρι την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε παράλληλα ότι η δική του εισήγηση ήταν να μην ανοίξουν ούτε τα δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών και όταν και εφόσον επιτρέψουν τα δεδομένα να γίνει μια κλιμακωτή άρση του lockdown.

«Η υγεία πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για επαγγελματίες και επιχειρηματίες και αυτή ήταν η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό», είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απάντηση του πρωθυπουργού, ότι ο στόχος του είναι και τον Δεκέμβριο να συνεχιστεί η στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Διευκρίνισε δε ότι ο δήμος συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας μέσα από μέτρα, όπως η απαλλαγή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων, απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου κ.α.