Πότε θα λήξει το lockdown: Ο σχεδιασμός, τα στοιχεία “κλειδιά” & ο κρίσιμος ρόλος των νοσοκομείων

Έχει μόλις συμπληρωθεί το πρώτο 24ωρο εφαρμογής της καθολικής καραντίνας, επιδημιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως απαιτηθεί να παραταθεί και πέραν των τριών εβδομάδων, καθώς θα πρέπει όχι μόνο να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1000 ημερησίως αλλά και να αλλάζει το ισοζύγιο εισαγωγής – εξαγωγής από τις ΜΕΘ αλλά και γενικότερα από τα νοσοκομεία.

Το τελευταίο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς από την διαμόρφωση αυτού του ισοζυγίου, εξαρτάται η αντοχή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που σήμερα βρίσκεται στα όρια των αντοχών του.

Σύμφωνα με όσα έχει εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η κρίσιμη περίοδος για τις αποφάσεις θα ξεκινήσει την 25η Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και το άνοιγμα της οικονομίας, δεν θα γίνει ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά.

Κορωνοϊός: Το ορόσημο για νέα μέτρα και το «όχι» της κυβέρνησης σε νέο  lockdown - CNN.gr

Σταδιακή η επιστροφή στην καθημερινότητα

Ο σχεδιασμός που ήδη έχει ξεκινήσει, ανεξάρτητα από το πότε θα ενεργοποιηθεί, προβλέπει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, που τώρα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Από τις οικονομικές δραστηριότητες –τον πιο κρίσιμο, δηλαδή, τομέα–, αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τελευταία θα είναι η εστίαση.

Ο στόχος, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, είναι την εορταστική περίοδο η αγορά να έχει επανέλθει σε κάποιου είδους «κανονικότητα».

Το άνοιγμα ωστόσο θα έχει περισσότερους περιορισμούς από εκείνους του περασμένου Μαΐου.

Είναι, δηλαδή, σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν περιορισμοί και στην κυκλοφορία –πιθανότατα απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες– αλλά και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, είτε συνολικά είτε ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής.

Παράλληλα, είναι πιθανόν, με τη χορήγηση κινήτρων για διασφάλιση της απαιτούμενης θέρμανσης, η εστίαση να επιτραπεί μόνο σε ανοικτούς χώρους.