Για ανησυχητικές τάσεις στην Αττική, οι οποίες προκαλούν πίεση στο σύστημα Υγείας, έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καθώς το 60% των ΜΕΘ έχουν καταληφθεί στην Αττική από ασθενείς με κορονοϊο, τονίζοντας ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα.
2.026 ενεργά κρούσματα στην Αττική
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, από την αρχή της επιδημίας, καταγράφηκαν στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων 4.089 είναι ενεργά. Από αυτά τα 2.026 είναι στην Αττική.
Τα 1.093 έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου, σε 491.980 ελέγχους, σε σύνολο 3,8 εκατομμυρίων εισερχομένων.
Για την Αττική, είπε πως η επίπτωση είναι 3 ανά 100.000, αριθμός ο οποίος δείχνει μέτριο κίνδυνο. Κρίθηκε, όμως, αναγκαία η λήψη μέτρων, καθώς η ιχνηλάτηση έδειξε πολλές επαφές και έντονη κινητικότητα στον πληθυσμό.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως είναι διαθέσιμες 200 ΜΕΘ για κορονοιο, ενώ στην πρώτη φάση της επιδημίας υπήρχαν 400, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την Πολιτική Προστασία, περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο είναι οι Δήμοι Αθήνας και Πειραιά.
Η Αττική, ως σύνολο, εμφάνισε μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα τον Αύγουστο και κυρίως τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):
• Από τις 5.730 νέες λοιμώξεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο στη χώρα μας, οι 1.992 αφορούσαν την Αττική (37,4%).
• Από τις 3.206 που έχουν καταγραφεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι 1.614 αφορούν την Αττική (50,3%).
• Τα 2.026 κρούσματα της Αττικής είναι ενεργά.
Ο έλεγχος της διασποράς του ιού στο Λεκανοπέδιο αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τους ειδικούς, μαζί με τη λειτουργία των σχολείων.
Σε ότι αφορά την αστοχία που προέκυψε με τις μάσκες στα σχολεία , ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δοθούν νέες διευκρινίσεις από την επιστημονικη επιτροπή προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.