Ο κορωνοϊός και τα ελληνοτουρκικά έβαλαν «κάτω από το χαλί» τα υπόλοιπα προβλήματα

της Ρούλας Παππά Σουλούνια

Το καλοκαίρι περνάει με πολιτεία και πολίτες αποκλειστικά απορροφημένους στην πανδημία και στα ελληνοτουρκικά! Δικαίως δεν διαφωνώ, εντούτοις υπάρχουν κρυφές «νάρκες», που ελλοχεύουν τις οποίες ένα σωστά δομημένο κράτος δεν τις αποδημεί αντίθετα τις ψάχνει και τις διαχειρίζεται ενημερώνοντας άμεσα αρμόδιους φορείς υπηρεσίες και πολίτες !

Το AIDS προκαλεί ένα νέο σοκ για τη δημόσια υγεία παρουσιάζοντας μια εκρηκτική αύξηση στους χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα ! Η τελευταία έρευνα από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS -Μεταδιδόμενων Νοσημάτων δείχνει, ότι αυξήθηκε κατά 22% φορές σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών(ΧΕΝ) το 2020 ενώ το 2010 κυμαινόταν μόλις στο 1% δηλαδή 22 φορές μέσα σε μια δεκαετία .

Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος 677 ναρκομανείς οι οποίοι μελετήθηκαν σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους : 2012-2013και 2018-2020. Τα ευρήματα που εμφανίστηκαν είναι σοκαριστικά: Ο επιπολασμός του HIV στους ΧΕΝ αυξήθηκε από 1% που ήταν μόλις το 2010 έφτασε το 2012 στο 14% και αναρριχήθηκε στο 22% από το 2018 μέχρι 2020!

Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν τη μεγαλύτερη επιδημική έκρηξη AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών , που παρατηρήθηκε σε Ευρωπαϊκή χώρα το 2020.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άγγελος Χατζάκης η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί τη διαχρονική κρίση της πρόληψης και περίθαλψης των χρηστών στην Αθήνα.

Επίσης η έρευνα ανέδειξε πολύ ανησυχητικά στοιχεία, που απαιτούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης: Το διάστημα 2018-2020 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 25,6% των αστέγων χρηστών έναντι 17,2% το 2013 . Οι ανασφάλιστοι από 58% το 2013 έφτασαν στις μέρες μας στους 79,1% . Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 11% (91,0% έναντι 80,0% το 2013). Επίσης αυξήθηκαν κατά 8 φορές οι χρήστες που κάνουν ενδοφλέβια χρήση μια φορά την εβδομάδα.

Στη διάρκεια του lockdown της Αθήνας λόγω κορωνοϊού οι υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ θα έπρεπε να ήταν πολλάκις πιο προσεκτικές ελάττωσαν τη δωρεάν διανομή συρίγγων στο δρόμο κατά 10% .

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός, ότι από το 2011 μέχρι και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δεν υπέδειξαν καμία υπευθυνότητα καμία σοβαρότητα καμία συνέπεια για την καταπολέμηση της μεγάλης αυτής γάγγραινας των ναρκωτικών που μαστίζει τη χώρα.

Τρανταχτό παράδειγμα αδιαφορίας ο Τομέας του Εθνικού Συντονιστή κατά των Ναρκωτικών ο οποίος για 5έτη θητεία ορίζεται και υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Στην Ελλάδα δεν απέκτησε ουδέποτε το κύρος η τη δυναμική που του αρμόζει και βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντελώς παροπλισμένος. Αντίθετα σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτοστατεί ως θεσμός στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών σώζοντας ανθρώπινες ζωές !