ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας για να μην επαναληφθεί ξανά Γενοκτονία όπως των Ποντίων

“Πληρωμένη” απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για τον ελληνισμό του Πόντου, δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους, ώστε γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων, να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Η προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, που δεν σεβάστηκε τη χθεσινή μέρα μνήμης από τα 101 χρόνια που περάσαν από την γενοκτονία των Ποντίων και σε ανακοίνωσή του, παραποιώντας την ιστορία αναφέρει, ότι «η 19η Μαΐου του 1919 κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα για τον απελευθερωτικό μας πόλεμο δεν είναι μια ευτυχής μέρα μόνο για το έθνος μας, αλλά και και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού».

Και συνεχίζει: «Οι αβάσιμες δηλώσεις και το παραλήρημα της ελληνικής Βουλής και των αρχών μια τέτοια μέρα, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 2019 δεν συνάδουν ούτε με τις ιστορικές πραγματικότητες, ούτε και με τις αξίες του 21ου αιώνα».

Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι «η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τις πραγματικότητες που καταγράφονται στο άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάνης».

Μιλά επίσης για πολιτικούς και ριζοσπαστικούς κύκλους που διαβάζουν την ιστορία ανάποδα και καταλήγει: «Η Ελλάδα η οποία επιμένει να είναι αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις δια του διαλόγου, πρέπει όπως και στο παρελθόν να λάβει την χείρα φιλίας που τείνουμε και να διαβάσει σωστά τις παγκόσμιες αλλαγές».

Το Tweet για το κάψιμο της σημαίας

Σε συνέχεια της έντασης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας το κάψιμο τουρκικής σημαίας χθες στην Αθήνα, έγραψε στο twitter: «Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του λέγοντας ότι “είναι η τιμή ενός έθνους”. Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα, κατηγορηματικά, όπως επισημαίνει, απέναντι σε κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου, οιασδήποτε χώρας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού», προσθέτει η ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ για κάψιμο τουρκικής σημαίας: Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια ...

Το συμβάν υπενθυμίζουμε, έγινε χθες Δευτέρα,  στο Σύνταγμα κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όταν ομάδα πολιτών έκαψε την τουρκική σημαία.