«Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως σε Ιταλία, Ισπανία» - Έντονη ανησυχία των επιστημόνων για τα υπαίθρια πάρτι

Από… αλλού το περίμεναν κι από αλλού τους προέκυψε.Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοιό για τις ημέρες σταδιακής άρσης του lockdwon, δεν είχαν υπολογίσει την…ανταρσία του take away και των υπαίθριων πάρτι.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα σπεύδει να συνετίσει με τον λόγο της τους πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο, τονίζοντας ότι κάπως έτσι οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις… πύλες της κολάσεως.

Στο Open TV μίλησε  ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας για το χθεσινοβραδυνό πάρτι στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, κάνοντας έκκληση να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα:  « Η Ιταλία και Ισπανία ξύπνησαν σε μία μέρα σε μια κόλαση». Το R0 θα φτάσει σε 1,5 – 2 – 2,5 σε χρόνο ρεκόρ. Δεν θέλει καιρό, μέρες θέλει. Είναι τρομερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται. Μπορεί να ξεκινήσουμε μια μέρα και να δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις. Αυτό θα γίνει άμεσα και δεν θα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε. Οι επιδημίες αυτές είναι αμείλικτες. Κανένας εφησυχασμός» ξεκαθάρισε σε δραματικό τόνο ο καθηγητής.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος σχολιάζοντας τις εικόνες από το υπαίθριο πάρτι στην Αγία Παρασκευή, τόνισε: «Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι».

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Take away

Στην Κηφισιά ένα από τα γνωστά μπαρ της περιοχής, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις πολιτείας κι επιστημόνων προσέφερε take away ποτά. Μάλιστα, διαφήμισε και τα take away κοκτέιλ του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί ήταν κι αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν ποτό, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για ουρές πολλών ατόμων που περίμεναν ακόμα και για 20-30 λεπτά για να πάρουν ένα ποτό. Οι ίδιοι μάλιστα, ανάρτησαν σχετικές φωτογραφίες στο Instagram και το facebook κι έγινε… σούσουρο.

recipe-kifisia.jpg
Το μπαρ στην Κηφισιά όπου έγινε… παρέλαση για κοκτέιλ σε πλαστικό

Στη Λάρισα τουλάχιστον τρεις καταστηματάρχες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, καθώς σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τουλάχιστον τρία καταστήματα σε κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης παρά τις αυστηρές συστάσεις για την αποφυγή συνωστισμού, λειτούργησαν ως take away μπαρ,  με τις Aρχές να προχωρούν σε συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το onlarissa στο κρατητήριο οδηγήθηκαν ένας ιδιοκτήτης κάβας που λειτουργεί κοντά στο ποτάμι, αλλά και οι καταστηματάρχες δύο πολυσύχναστων καφέ μπαρ – η μία είναι και «αλυσίδα» καταστημάτων.