1000 έλεγχοι, ούτε ένα δείγμα θετικό - Αισιόδοξα τα μηνύματα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Την Δευτέρα 4 Μαΐου oι πρώτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στον δρόμο, υλοποιώντας,  το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με την διεξαγωγή τεστ σε περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου. Συνολικά μέχρι χθες είχαν γίνει 1000 έλεγχοι σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό τεστ ανάμεσα στα περίπου 1000 που πραγματοποιήθηκαν

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ εστιάζουν προς το παρόν στις δομές κλειστών αλλά και ευάλωτων πληθυσμών για τις οποίες διατυπώνεται έντονη ανησυχία από τους ειδικούς μήπως εξελιχθούν σιωπηλά σε εστίες υπερμετάδοσης

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αυτήν τη φάση της πανδημίας η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διενεργεί περί τους 6.000 εργαστηριακούς ελέγχους ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης, της πρώτης φάσης της πανδημίας έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα. Σε αυτή τη φάση οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι και πιο στοχευμένοι.

H αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.