Μόλις 6 νέα κρούσματα, 2.626 συνολικά - Περάσαμε 1.008 ώρες καραντίνας, τώρα πρέπει να μείνουμε ασφαλείς (Videos)

Μόλις έξι είναι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όπως ανακοίνωσε ο υποπτέραρχος, παθολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ενώ πλέον το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 2.626.

Ο κ. Χατζηγεωργίου, που για την ενημέρωση της Κυριακής 3 του Μάη 2020, αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων,  ανακοίνωσε επίσης, πως το τελευταίο 24ωρο ένας ακόμα συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 144.

Θυμίζουμε πως πρόκειται για 76χρονη, η οποία κετέληξε δυστυχώς την Κυριακή στο ΝΙΜΤΣ.  Ανακοινώθηκε επίσης πως 37 ακόμη ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 78 έχουν εξέλθει και πλέον νοσηλεύονται σε θαλάμους, αναρρώνοντας σταδιακά.

Δείτε το Video, από την ενημέρωση του υπ. Υγείας της 3ης Μαϊου 2020:

Χρήση μάσκας από τη Δευτέρα, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, είναι η σύσταση του υπουργείου Υγείας

Ξεκινάμε από αύριο μία καινούργια φάση, ανέφερε απόψε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος είχε ανειλημμένη υποχρέωση.

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη χρήση μάσκας από την αυριανή ημέρα, τονίζοντας ότι «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Νωρίτερα είχε τονίσει ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε» τόνισε και έκανε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος» κατέληξε.

Παρακολουθείστε το Video, από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την Κυριακή 3 Μαϊου 2020:

Νίκος Χαρδαλιάς: Το στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς

Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών και εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.

Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά του θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.

Σημείωσε ότι αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.

Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς, υπογράμμισε περαιτέρω.

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την επόμενη ημέρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε την Δευτέρα  στις 6 το πρωί ολοκληρώνονται 42 ημέρες ή αλλιώς 1.008 ώρες που οι Έλληνες απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο να μάθουν από αυτούς.
Τόνισε ότι ο ιός είναι εδώ και μπορεί να μεταδοθεί άμεσα και είναι αυτός που σκότωσε 144 ανθρώπους στην Ελλάδα και χιλιάδες στον κόσμο.
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε: «Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού.  Ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας.   Ο κορονοϊός ευθύνεται για στιγμές που θυσιάσαμε. Απέναντι σε αυτό τον αόρατο εχθρό καλούμαστε να υψώσουμε τείχος για την αποφυγή της μετάδοσής του.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τηρούμε τους κανόνες;

Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες.  Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες είναι ορατός ο κίνδυνος για αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού. Έτσι η επιστροφή στα μέτρα θα είναι αναπόφευκτη. Σας ζητώ να τηρήσουμε τα μέτρα στη νέα φάση που ξεκινάει από αύριο Δευτέρα. Πρώτα τηρούμε τα μέτρα. Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση. Δεύτερον. Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζόμαστε».
Για τις μάσκες ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής».
Επίσης τόνισε ότι: «Μασάζ, ατομικές προπονήσεις δεν επιτρέπονται. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα» και «Ένας κάτοικος του Λεκανοπεδίου μπορεί να κινηθεί εντός πρωτεύουσας, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί με κατεύθυνση τις Σπέτσες, την Ύδρα, την Τροιζήνα».
Κλείνοντας υπογράμμισε εμφανώς συγκινημένος: «Από αύριο ξεκινάει μία νέα και δύσκολη μάχη. Παραμένουμε σε επιφυλακή. Είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε όλες αυτές τις μέρες. Εάν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τίποτε δεν θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού».