Μόσιαλος: Όχι στη Θεία Κοινωνία με τη σημερινή της μορφή - Τι να προσέξουν ηλικιωμένοι, μαθητές & γονείς

Οδηγίες εν όψει της αυριανής, σταδιακής άρσης των μέτρων αλλά και για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κοροναϊού στην Ελλάδα, έδωσε  ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του Covid-19, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε συνέντευξή του, στο“Έθνος της Κυριακής”, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν για τις ευπαθείς οµάδες και τους ηλικιωµένους βοήθεια στο σπίτι, φαρµακευτική αγωγή και πρόσβαση σε ασφαλές περιβάλλον µέσα στο σύστηµα υγείας. Επιπλέον, τόνισε πως η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να αποφευχθεί με την σημερινή της μορφή, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα υπουργοποίησης του.

“Όσοι ανήκουν ταυτόχρονα στο ενεργό εργατικό δυναµικό και στις ευπαθείς οµάδες, ιδανικά πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι και να προσέχουν πολύ περισσότερο. Αυτό δεν σηµαίνει πως θα είναι εγκλωβισµένοι στο σπίτι, καθώς κανένας δεν θα τους απαγορεύσει να κυκλοφορούν”, σημείωσε ο κ. Μόσιαλος και επέμεινε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς οµάδες και τους ηλικιωµένους βοήθεια στο σπίτιφαρµακευτική αγωγή και πρόσβαση σε ασφαλές περιβάλλον µέσα στο σύστηµα υγείας.

Τα σχολεία και η Θεία Κοινωνία

Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ασυμπτωματικότητα και τη μεταδοτικότητα ως χαρακτηριστικά αυτής της νόσου. Η ποσοτικοποίηση της πρώτης θα βοηθήσει να εξαγάγουμε και επιδημιολογικά συμπεράσματα. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 έχουν επικεντρωθεί σε άτομα που νοσηλεύτηκαν και είχαν σοβαρή συμπτωματική νόσο. Παρόμοια δεδομένα και στοχευμένες μελέτες απαιτούνται επειγόντως στους συμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί, αλλά και σε όσους αποδειχθεί πως βίωσαν ασυμπτωματικά τη λοίμωξη.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να καθυστερήσει η Θεία Κοινωνία, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η γνώμη του είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. “Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο. Να τονίσω εδώ πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει καλέσει τους πιστούς να γίνουν οι ίδιοι Κοινωνία και να γίνουν δωρητές αίματος και πλάσματος. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας”.

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι ιοί μπορεί να μεταλλάσσονται συνεπώς, αλλά οι περισσότερες τροποποιήσεις στον γενετικό τους κώδικα δεν επιφέρουν σημαντική διαφορά στη δομή τους. “Η πραγματική ανησυχία μας έγκειται στο εάν ο ιός μεταλλαχθεί τόσο ώστε το εμβόλιο να μη λειτουργεί. Όσο για το δεύτερο κύμα, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για το εάν θα επανέλθει το φθινόπωρο, εφόσον η νόσος γίνει εποχική τις επόμενες εβδομάδες. Αν συμβεί όμως, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φάση”, είπε.

Σε ερώτηση για τα  σενάρια για πιθανή υπουργοποίησή  του, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν του έγινε πρόταση από τον πρωθυπουργό. “Η συνεργασία μου με την κυβέρνηση είναι σε επιστημονικό επίπεδο, δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, δεν είναι οι υπουργικές θέσεις, αλλά το κατά πόσο μπορεί κανείς από τη θέση που βρίσκεται να βοηθήσει πραγματικά τη χώρα του. Όπως προσπαθούν να κάνουν πολλοί επιστήμονες αυτό το διάστημα”, είπε.