Μόλις 10 νέα κρούσματα το τελευταίο 48ωρο, 2.245 συνολικά, 61 σε ΜΕΘ - Σε ισχύ στο ακέραιο τα μέτρα

Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 2.245.

Από τα κρούσματα, 570 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 950 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 61 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 56 τοις εκατό εξ αυτών είναι άνδρες. Σε ότι αφορά τους ελέγχους, είπε πως έχουν ελεγχθεί 54.344 κλινικά δείγματα.

Ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 2.425.000 κρούσματα παγκοσμίως και 166.058 θάνατοι.

Στην Ελλάδα 44 ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 61 άνθρωποι, 84% με υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 6 άνθρωποι , ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού στους 116 εκ των οποίων 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη.

Δύο ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση ωστόσο, γύρω στις 20:00, τη Δευτέρα του Πάσχα, καταγράφηκε ακόμη ένα θύμα του κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα.

Τελευταίο θύμα ένας 86χρονος που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών στους 117.

Ο 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ είναι το τέταρτο θύμα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις νέες μελέτες αντισωμάτων.

Αναφέρθηκε στην σημερινή τους επίσκεψη στην Δομή Φιλοξενίας με κρούσμα Κορωνοϊού στο Κρανίδι, όπου η ιχνηλάτηση και η δειγματοληψία, προχωρά με τη διαδικασία να έχει κινηθεί άμεσα. 

Τόνισε ότι ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες στην κάθε χώρα και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό».

Ο έγκριτος επιστήμονας, τόνισε επιπροσθέτως, ότι θα πρέπει όλοι να δώσουμε προσοχή την διατροφή μας και να ακολουθούμε την μεσογειακή διατροφή.

Δείτε την επίσημη ενημέρωση, από το gov.gr:

20/4/2020 – Ενημέρωση για τον κορωνοϊό:

«Ανακοινώνουμε 10 νέα κρούσματα και 6 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.245 και των θυμάτων σε 116. Παραμένουν διασωληνωμένοι 61 συμπολίτες μας, ενώ 44 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα».

Δείτε περισσότερα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα εδώ: https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια. Τα περιοριστικά  μέτρα ισχύουν στο ακέραιο, έως και τις 27 Απριλίου».

Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι σίγουρο ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, είπε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς οι παραβάτες ήταν λίγοι αλλά επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου καθώς όπως τόνισε, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ, αλλά όπως υπογράμμισε η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν.

«Υπενθυμίζω ότι τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο για την σταδιακή άρση των μέτρων- Βήμα-βήμα με σταθερές κινήσειςΥπομονή ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά, τίποτα δεν έχει κριθεί, χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήρε το γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε την ξεχωριστή αποφασιστικότητα, πειθαρχία και υψηλό αίσθημα ευθύνης του. «Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά», τόνισε σχολιάζοντας την ανταπόκριση του λαού στα έκτακτα μέτρα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική άρση των μέτρων. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα, όπως έκανε και με την υποβολή των μέτρων.

«Η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις και προσεκτικές αποφάσεις, όταν και μόνο τότε κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά είναι αυτά που θα δείξουν τι πρέπει να γίνει, καθώς και πότε και πώς πρέπει να γίνει. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, αλλά με βασικό γνώμονα και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο την προστασία της υγείας των πολιτών. Για οποιοδήποτε μέτρο όπως έγινε και μέχρι τώρα, θα υπάρχει συγκεκριμένη έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, συνέστησε υπομονή για «να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά, γιατί τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε αν χαλαρώσουμε μπορεί να ανατραπούν. Χρειάζεται εγρήγορση, επιφυλακή, δεν χρειάζεται εφησυχασμός τα επόμενα 24ωρα».

Σχετικά με τα επιχειρησιακά ζητήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ βρέθηκαν σε δομή προσφύγων- μεταναστών στο Κρανίδι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.

Επίσης, τις προηγούμενες 4 ημέρες έφτασαν στη χώρα μας 10 πτήσεις, 8 τακτικές και 2 επαναπατρισμού με συνολικά 643 επιβάτες και όλοι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό. Τρεις μόνο βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ οι επιβάτες των οποίων τα τεστ ήταν αρνητικά θα ολοκληρώσουν την 14ημερη καραντίνα στο σπίτι τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε επίσης για τους πολίτες άλλων χωρών από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η καραντίνα τους έχει ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Ήδη, το Μέγα Σάββατο 160 πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας αναχώρησαν οδικώς και έφτασαν στη γείτονα χώρα, ενώ αύριο αναχωρούν οδικώς για Οδησσό, Ουκρανοί, Μολδαβοί και Βούλγαροι πολίτες. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες ώστε αύριο να επαναπατριστούν και οι 76 Ινδονήσιοι επιβαίνοντες στο πλοίο.

Επίσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, ο υφυπουργός σημείωσε πως  παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι 27 Απριλίου με ελαφρά τροποποίηση των ωρών κίνησης.

Ειδικότερα, ο περιορισμός ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14:00 έως τις 22:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00 έως 22:00.