Πληρώνουμε για μπακαλιάρο, τρώμε εισαγώμενο μπλε καρχαρία

Εισαγόμενο μπλε καρχαρία κατεψυγμένο από τον Ατλαντικό ή σαπουνά αγοράζουν άθελά τους, αντί για γαλέο, οι περισσότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι παραπλανούνται από τα ταμπελάκια των ιχθυαγορών, όπου αναγράφονται ως γαλέος όλα τα είδη καρχαρία.

«Συνήθως, κάθε είδος καρχαρία που πωλείται στην Ελλάδα, “ονομάζεται” γαλέος» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Γιώβος, υπεύθυνος προγραμμάτων αλιείας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, που εκπόνησε σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Policy με τίτλο «Assessing multiple sources of data to detect illegal fishing, trade and mislabelling of elasmobranchs in Greek markets».

Στην έρευνα αξιοποιήθηκαν πολλαπλές πηγές πληροφοριών, όπως τα επίσημα στοιχεία από τις ιχθυόσκαλες της χώρας, στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές αλιευτικών προϊόντων, δείγματα από φέτες καρχαριών και σαλαχιών προς πώληση από ιχθυαγορές της βόρειας Ελλάδας, καθώς και παρατηρήσεις καρχαριών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παράλληλα έγινε και μια πλήρης ανάλυση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των καρχαριών και των σαλαχιών στην Ελλάδα.