Νέα Πρωτοβουλία του EPLO στον OHE για το Κράτος-Δικαίου

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την χώρα μας αποτελεί η συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού EPLO στον ΟΗΕ με το καθεστώς του παρατηρητή. Ο διεθνής οργανισμός  που όπως είναι γνωστό γνωστόν έχει έδρα την Αθήνα αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα παγκοσμίως  στην δημιουργία θεσμών και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση καθώς συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από πολλές  χώρες του κόσμου .
Αυτή ακριβώς την δράση του αξιολόγησε ο ΟΗΕ και μετά από πρόταση της Πορτογαλίας τον ενσωμάτωσε σ αυτή την μοναδική παγκόσμια οικογένεια του Οργανισμού Ηνωμενων εθνών.

Η νέα πρωτοβουλία

Στις 20 Nοεμβρίου 2019 στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εγκαινιάστηκε η νέα πρωτοβουλία του EPLO υπό τον τίτλο “EPLO GLOBAL RULE-OF-LAW INITIATIVE, με την ουσιαστική και οργανωτική στήριξη της Ελλάδας, σε συνεργασία με την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ινδία, την Αγκόλα και την Αργεντινή (συγκηδεμονεύοντα κράτη), καθώς και την υποστήριξη των κρατών-μελών του Οργανισμού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Giuliano Amato, συνταγματικός δικαστής και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η πρέσβης κα Μαρία Θεοφίλη, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μίλησε για τη εποικοδομητική σχέση της Ελλάδας με τον EPLO.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ κ. João Miguel Ferreira de Serpa Soares, ενώ η Δρ Μπάρμπαρα Φαέντα, Μόνιμη Παρατηρητής του EPLO στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Ιταλική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Κολούμπια συντόνισε τη συζήτηση.

Στην κατάμεστη αίθουσα, παρευρέθησαν πολλοί εκπρόσωποι κρατών σε ανώτατο επίπεδο, από τους οποίους πολλοί έλαβαν το λόγο και επαίνεσαν τον οργανισμό για την πρωτοβουλία αυτή.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Κράτος-Δικαίου του EPLO στοχεύει στην ανάπτυξη της έννοιας του κράτους-δικαίου στο πλαίσιο ενός διαλόγου πολιτισμών, με γνώμονα την ισότητα και το σεβασμό για όλους και αποσκοπεί στην παροχή τεχνικής βοήθειας και εμπειρογνωμοσύνης σε οποιοδήποτε κράτος το ζητήσει, σε εθελοντική βάση, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος του EPLO.