Λέρος: «Ποινικοί» πίσω από την κλοπή του οπλισμού

Σοβαρές ενδείξεις ότι η κλοπή του πολεμικού υλικού από τη ναυτική βάση της Λέρου συνδέεται πιθανόν με παράνομες δραστηριότητες ορισμένων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού φέρεται ότι έχουν προκύψει το τελευταίο 24ωρα από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με αυτές τις ενδείξεις, η κλοπή στη Λέρο σχετίζεται με λαθρεμπορικές δραστηριότητες ή συνεργασία με ποινικούς, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο η αφαίρεση του οπλισμού να σχετίζεται με δράση οργανώσεων «αντάρτικου πόλης». Με κύριο ζητούμενο πλέον της έρευνας να βρεθεί ένα τμήμα ή και ολόκληρο το χαμένο οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας ή δύο άνδρες των ΟΥΚ που έδιναν το «παρών» στη συγκεκριμένη βάση εισέρχονταν στην αποθήκη απ’ όπου χάθηκε ο οπλισμός, προκειμένου να βοηθούν τον διαχειριστή του χώρου σε καθημερινές επιθεωρήσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα ασφαλείας (θερμοκρασία χώρου, υγρασία, τυχόν παραβιάσεις κ.λπ.).

«Νάρκες κατά προσωπικού»

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία» εκλάπησαν 140  νάρκες κατά προσωπικού.οι οποίες κανονικά έπρεπε να έχουν καταστραφεί! Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η «Εστία» η χώρα μας όφειλε να έχει καταστρέψει αυτές τις νάρκες βάσει της Συμφωνίας της Οττάβα που είχε υπογράψει το 1999.

 

Ειδικότερα, με βάση την Συμφωνία,  ο Ελληνικός Στρατός θα έπρεπε να καταστρέψει έως τον Μάρτιο του 2008 τις περίπου 1.500.000 νάρκες κατά προσωπικού που διέθετε.

Ωστόσο -σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα- η χώρα μας έως τις αρχές του 2018 είχε ακόμη αποθηκευμένες σε δεκάδες στρατόπεδα περίπου 400.000 νάρκες αυτού του τύπου, χωρίς να έχουν απενεργοποιηθεί.

«Παραπλανητική»

Ωστόσο, kαλά πληροφορημένες πηγές που για ευνόητους λόγους σχετικούς με την ασφάλεια της χώρας, αρνήθηκαν να εισέλθουν στην ουσία του ζητήματος, σημείωσαν με έμφαση, ότι δεν υφίσταται περίπτωση παραβίασης της Συνθήκης.

Όπως τονίστηκε, με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης της Οττάβα, ως νάρκη κατά προσωπικού ορίζεται μία νάρκη που έχει σχεδιαστεί να εκρήγνυται από την παρουσία, εγγύτητα ή επαφή ενός ατόμου και η οποία θα καταστήσει ανίκανο, θα τραυματίσει ή θα φονεύσει ένα ή περισσότερα άτομα.

Αντίθετα, στις προβλέψεις της σύμβασης δεν υπάγονται εκρηκτικοί μηχανισμοί / νάρκες που ενεργοποιούνται κατόπιν εντολής του χρήστη («command detonated»). Η διάκριση αυτή δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή, με αποτέλεσμα η γενική αναφορά σε “νάρκες κατά προσωπικού”, να είναι στην προκειμένη περίπτωση παραπλανητική.

Είναι προφανές, ότι οι “νάρκες” που απωλέσθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία. Κατά συνέπεια, προκύπτει, ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τηρούν τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα.