Η Αττική ξαναβρίσκει... το Τατόι

Το Τατόι είναι εθνικό ζήτημα και η αξιοποίησή του είναι θέμα συλλογικής ευθύνης. Αποτελεί εθνικό πλούτο που συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του τόπου, αλλά και την αισθητική του αττικού τοπίου.

Το ελληνικό Δημόσιο το χρυσοπλήρωσε για να περιέλθει στην κυριότητά του,  δίνοντας 13,2 εκατ. ευρώ στην τέως βασιλική οικογένεια.

Τώρα, ήρθε επιτέλους, σύμφωνα με την Καθημερινή, η ώρα για αξιοποίηση και ανάπτυξη του χώρου  μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι η ανάδειξη του κτήματος «ως ενιαίας πολιτιστικής οντότητας».

Επί χρόνια, οι ειδήσεις που αφορούσαν το κτήμα Τατοΐου ήταν δυσάρεστες. Δέντρα που έπεφταν, ετοιμόρροπα κτίρια, παραβιάσεις κλειστών κτισμάτων, βανδαλισμοί, υποστελέχωση του αστυνομικού σταθμού, άδειοι πυροσβεστικοί κρουνοί. Από τις τελευταίες απώλειες, πριν από λίγους μήνες, ήταν το πορσελάνινο πλακάκι με το έμβλημα του βασιλέως Γεωργίου που αφαίρεσαν άγνωστοι από την είσοδο του διευθυντηρίου.

Τα βήματα

Η παρούσα κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι η ανάπτυξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου είναι μεταξύ των έργων που έχει δρομολογήσει. Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Τατόι. Τα πρώτα βήματα έγιναν: η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε να εκταμιευθούν 50.000 ευρώ για συντήρηση κινητών ευρημάτων. Στην οικία δασοφύλακα εγκαταστάθηκαν ήδη εργοτάξια, καθώς και στη γεννήτρια. Ενισχύθηκε εδώ και ενάμιση μήνα η αστυνομική δύναμη.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής που συνεκάλεσε η υπουργός στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται άμεσα αυτός ο πυρήνας του λεκανοπεδίου. Ζήτησε, μάλιστα, να της καταθέσουν εντός 15 ημερών τον προγραμματισμό των εργασιών που οφείλουν να γίνουν με ταχύτητα ύστερα από πέντε χρόνια απαξίωσης. Στελέχη του ΥΠΠΟΑ διαβεβαιώνουν ότι τα αντικείμενα που βρίσκονται στα κοντέινερ στο Τατόι είναι ασφαλή. Άλλα, βέβαια, ρημάζουν στις αποθήκες… Υπάρχουν και εκείνα που συντηρήθηκαν από τους ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού και αποθηκεύθηκαν σε χώρους του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Για το Τατόι, στις 3 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών σχετικά με την εκπόνηση στατικής και Η/Μ μελέτης στο θερινό ανάκτορο, προϋπολογισμού 1.393.491 ευρώ. Στις 9 Οκτωβρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές. Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα. Η μελέτη, βέβαια, πρέπει να προχωρήσει συνδυαστικά με την αρχιτεκτονική μελέτη για το κτίριο του ανακτόρου.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας φροντιστή από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και έως τις αρχές Οκτωβρίου θα παραδοθεί από τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου η μελέτη για την οικία Στουρμ, που χρηματοδότησε ο Στάμος Φαφαλιός και εκπονήθηκε από την CF Company. Πρόκειται για κτίσμα του 1874 που πήρε το όνομά του από τον αγρονόμο και οινοποιό Στουρμ. Σε αυτόν ανήκε ο πίθηκος που δάγκωσε τον 27χρονο βασιλιά Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κτήμα. Το τραύμα μολύνθηκε και προκάλεσε τον θάνατό του. Συνολικά επτά είναι οι έτοιμες μελέτες για ορισμένα από τα 40 κτίρια (οι τρεις εκπονήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και τέσσερις από χορηγίες που εξασφάλισε ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων).

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία στο κτήμα και δόθηκε εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για εκταμίευση 50.000 ευρώ για συντήρηση κινητών ευρημάτων.

Τον συντονισμό για όλα αυτά έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η οποία υπάγεται απευθείας στον ίδιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός έχει κάνει και μια πρώτη συζήτηση με το πρόσωπο που σκέφτεται να του αναθέσει να «τρέξει» το πρότζεκτ. Άλλωστε, από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις ξεκαθαρίστηκε ότι ο κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι η ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος «ως ενιαίας πολιτιστικής οντότητας με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμισθούν οι χρήσεις γης». Έγινε λόγος επίσης για τη μετατροπή του σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοικτή σε όλους τους επισκέπτες.