Ξεκινά η δωρεάν διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές - Ακολουθούν τα φαρμακεία

Συμφωνία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) θα επιδιώξει να επιτύχει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διάθεση των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) και στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Την επόμενη εβδομάδα ο Βασίλης Κικίλιας προτίθεται να συναντηθεί με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ)- όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr- ώστε να επέλθει μία συμφωνία η οποία θα αφορά κυρίως την αποζημίωση του κλάδου για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στους ασθενείς με τη διάθεση των ακριβών σκευασμάτων.

Μέχρι στιγμής οι φαρμακοποιοί δεν έχουν διατυπώσει τις διεκδικήσεις τους καθώς αναμένουν πρώτα την πρόταση του υπουργού. Αυτό που μελετάται πάντως είναι να λαμβάνουν μία πάγια αποζημίωση ανά σκεύασμα που θα διαθέτουν στον κάθε πάσχοντα.

Ωστόσο αυτό που θα διεκδικήσουν – όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr- είναι να μην καταλήγουν τα φάρμακα απ’ ευθείας στα φαρμακεία της γειτονιάς ώστε να μην τα προμηθεύονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά μέσω φαρμακαποθηκών.  Άλλωστε οι φαρμακαποθήκες σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50% ανήκουν σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών.

Γεγονός βέβαια που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς υπάρχουν φόβοι πως θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στη διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους.

Πώς θα δίνονται τα φάρμακα

Με βάση τον σχεδιασμό, ο κάθε ασθενής θα δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ τις ανάγκες που έχει για τη θεραπεία του και θα δηλώνει σε ποιο ιδιωτικό φαρμακείο θέλει να αποσταλούν τα φάρμακα.

Ο ΕΟΠΥΥ θα αναλαμβάνει να αγοράζει τα φάρμακα χωρίς εμπλοκή των φαρμακοποιών, ώστε στη συνέχεια να τα διαθέσει για τον ασφαλισμένο του στο ιδιωτικό φαρμακείο, με τη σχετική διευκρίνηση πως απευθύνονται σε συγκεκριμένο πάσχοντα.

Να σημειωθεί ότι δύο είναι μέχρι στιγμής οι κατηγορίες φαρμάκων που θα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία: για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και για τον καρκίνο.

Είναι άλλωστε οι δύο κατηγορίες θεραπειών που ταλαιπωρούν περισσότερο τους ασφαλισμένους, αφού γι αυτά τα φάρμακα σχηματίζονται οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.