Πύρινη λαίλαπα 11,5 χιλιομέτρων - Ειδικό λογισμικό «οδηγός» στην ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών

Σε ένα γιγάντιο μέτωπο 11,5 χιλιομέτρων εκτείνεται πλέον η φωτιά στην κεντρική Εύβοια, που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο ανεξέλεγκτη, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Και παρότι οι άνεμοι στην περιοχή έπεσαν το βράδυ οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της δυσχεραίνουν, καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος, αφού τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν λόγω του σκότους.

Να σημειωθεί ότι από τις 17:00 το απόγευμα η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215) πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ειδικό λογισμικό

Ωστόσο, παρά την απουσία των εναέριων μέσων, τα οποία θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας –με τη συνδρομή αεροσκαφών από Ιταλία και Κροατία– η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιούν σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς.

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα, όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.

Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση», ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Εσωτερικών

Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη με το χρόνο τόνισε  ο υπουργός Εσωτερικών που έχει μεταβεί στα Ψαχνά. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η βασική προσπάθεια των 300 πυροσβεστών που δρουν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. «Να μην έχουμε καμία απώλεια και να σωθούν τα σπίτια» τόνισε, ενώ υπογράμμισε: «Όλοι οι άνθρωποι δρουν συντονισμένα και νοιώθουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους και δρα με συγκεκριμένο σχέδιο».

Προτεινόμενα για εσάς