Φωτιά στον Υμηττό: «Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο» λέει η πυροσβεστική - Παραμένει η κατάσταση επιφυλακής για αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό που ξέσπασε περίπου στις 3.00 τα ξημερώματα, ωστόσο συνεχίζουν να επιχειρούν όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης μέχρι να σβήσουν κάποιες μικρές εστίες που παραμένουν ακόμα ενεργές.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην οδό Ιονίου στην Παιανία, η οποία είχε διακοπεί μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

Στις 8.30 η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτιμούσε ότι το μέτωπο της φωτιάς παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, ενώ δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο. Ωστόσο η αγωνία παρέμενε, γιατί πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η μάχη εντοπιζόταν στην κορυφή του Υμηττού, ώστε να αποτραπεί πιθανή εξάπλωση λόγω των  μποφόρ.

 


Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί ζημιές σε τέσσερα σπίτια.

Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρισκόταν  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και παράλληλα στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Πανικός στους κατοίκους ‘Αμεση κοινητοποίηση

Παρά την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός στους κατοίκους που βρισκόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης, ενώ αστυνομικοί με ντουντούκες, όπως ενημέρωσε κάτοικος της Παιανίας, περνούσαν έξω από τα σπίτια και ζητούσαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Έκρηξη

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται -μεταξύ άλλων- καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγο για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.