Διαγνωστικές εξετάσεις: Νέα ταλαιπωρία για τους ασθενείς από Δευτέρα - Τι αλλάζει

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων από την 1η Ιουλίου, αφού ο ΕΟΠΥΥ βάζει πλέον πλαφόν ανά μηχάνημα που διαθέτουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Όμως, η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ φέρνει αναστάτωση για άλλη μία φορά στους ασφαλισμένους, καθώς όταν τα διαγνωστικά κέντρα ή τα διαγνωστικά εργαστήρια θα ξεπερνούν το πλαφόν τους, θα αναζητούν υποχρεωτικά άλλη Μονάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους.

Παράλληλα σε περίπτωση που ασθενείς θα βρίσκονται σε ανάγκη και πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα μία εξέταση, τότε θα αναγκάζονται αν δε βρίσκουν ελεύθερο ραντεβού, να πληρώνουν από την τσέπη τους. Διαφορετικά θα πρέπει να τρέχουν από διαγνωστικό κέντρο σε διαγνωστικό κέντρο για να βρουν ελεύθερο μηχάνημα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του τον μεγάλο αριθμό των εξετάσεων που διεξάγονται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Πάντως το 2017 δόθηκαν συνολικά 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του, εκ των οποίων τα περίπου 200 εκατ. αφορούσαν σε αιματολογικές εξετάσεις και τα 150 εκατ. ευρώ μοιράσθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Για μαγνητικές και αξονικές δόθηκαν περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 δόθηκαν περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ, για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 θα καταβληθούν 366 εκατ. ευρώ, από 357 εκατ. το 2018, καθώς ανακοινώθηκαν επιπλέον 9 εκατ. ευρώ την περίοδο των κινητοποιήσεων.