Είκοσι σε μια εβδομάδα θέρισε η γρίπη. Και είναι μόνο η αρχή... - Οδηγίες προστασίας

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει πλέον η επίθεση της γρίπης στην χώρα μας, με τους θάνατους, εξαιτίας των επιπλοκών, να έχουν φτάσει συνολικά τους 39, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί άγγιξαν τους 20. Την ίδια στιγμή, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 165 ασθενείς

Σε συνέντευξη Τύπου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επιστήμονες έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, υπάρχουν ακόμη 10 εβδομάδες που ο ιός θα βρίσκεται σε έξαρση.

Επίσης τόνισαν για ακόμη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εντωμεταξύ,το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε οδηγίες για τα σχολεία, την ώρα που ισχύει παράλληλα η εγκύκλιος για όλο τον πληθυσμό από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

 

Οι οδηγίες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες:

1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

● Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
● Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
● Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο.
● Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
● Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
● Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Εμβολιασμός ακόμη και τώρα

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, δηλαδή όσων είναι άνω των 60 ετών, ατόμων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, παχύσαρκων ατόμων κ.ά., θεωρείται ασφαλής όλο τον χειμώνα. Εν ολίγοις, συστήνεται να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα όσοι εμπίπτουν σε πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, παρόλο που η κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι ο Οκτώβριος. Σημειώνεται ότι το 82% των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ο αριθμός των θανάτων μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου ανερχόταν σε 18, ενώ μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον 22, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αρκετά περισσότεροι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα θα ανακοινώσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το γεγονός ότι τη φετινή περίοδο επικρατεί ο υπότυπος Η1Ν1 της γρίπης Α είναι χαρακτηριστικό της ιδιαίτερα αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή περίοδο (2017-2018) απεβίωσαν λόγω γρίπης συνολικά 42 άτομα, ενώ τα σοβαρά κρούσματα ανήλθαν σε 107. Ωστόσο, πέρυσι επικρατούσε ο τύπος γρίπης Β, που σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει τόσο υψηλά φορτία νοσηρότητας.

Έγκαιρη χορήγηση αντιικών

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας προτείνει την έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις και σύμφωνα πάντα με την κρίση των θεραπόντων γιατρών. Η χορήγηση των αντιιικών μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα προληπτικά μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού περιλαμβάνουν, εκτός του αντιγριπικού εμβολιασμού, την αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά την επαφή με ασθενείς. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Τα τεστ

Η επιβεβαίωση της γρίπης γίνεται μέσω του γρήγορου τεστ, του rapid test, το οποίο όμως δεν βρίσκει τα στελέχη, αλλά μόνο εάν πρόκειται για γρίπη Α ή Β, καθώς και το μοριακό έλεγχο που πραγματοποιείται ως επί το πλείστον σε ιδιωτικά κέντρα ή στα δημόσια νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους και όσους είναι βαριά ασθενείς.

 

Προτεινόμενα για εσάς