του Κοσμά Βίδου*

Πρόστιμο 500 ευρώ επιβλήθηκε σε καταστηματάρχη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, επειδή κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε πως δεν εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο. Εδώ που τα λέμε τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πέφτουν αυτόματα, χωρίς να έχουν προηγηθεί έλεγχοι, αφού όλοι το γνωρίζουμε: Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να καπνίζουμε παντού -κυρίως στην επαρχία. Λίγοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών που έχουν σεβαστεί και επιβάλει την απαγόρευση, απόφαση που μπορεί να τους έχει στοιχίσει. ΄Εχω κι εγώ γνωστούς που πριν να ξεκινήσουν για φαγητό επιβεβαιώνουν πως στο εστιατόριο που θα πάνε θα τους αφήσουν να φουμάρουν, αλλιώς επιλέγουν κάποιο άλλο.

Όπως και αν έχει, τις τελευταίες μέρες άρχισαν να πέφτουν πρόστιμα. Βγήκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος και δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως: «είναι λάθος που δεν εφαρμόζεται ο νόμος και ακόμα μεγαλύτερο λάθος ότι κρατάμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πρέπει να εφαρμοστεί παντού, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους». Να υποθέσω πως πρέπει και εκείνος να αρχίσει από τώρα να μετράει λιγότερους ψήφους;

Όσο για το υπουργείο Υγείας, εξέδωσε εγκύκλιο ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος με τα πρόστιμα να είναι βαριά. Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή, να ξαναζήσουμε τη μέρα της μαρμότας που ζούμε σε αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια στο θέμα του καπνίσματος. Ήμουνα νιος και γέρασα ακούγοντας πως αυτή τη φορά, θα απαγορευτεί σίγουρα στους δημόσιους χώρους.

Τα νέα όμως, διαβάζω, είναι επιτέλους καλά: Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως όλο και λιγότεροι Έλληνες καπνίζουν, ενώ όλο και περισσότεροι τάσσονται κατά του καπνίσματος, θεωρούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πως ο αντικαπνιστικός νόμος καταστρατηγείται, και χαρακτηρίζουν τη μη εφαρμογή του πολιτισμική υποβάθμιση.

Παρόλα αυτά, τα εστιατόρια και οι καφετέριες παραμένουν τεκέδες. Και σήμερα, ο οδηγός του λεωφορείου όπου επιβιβάστηκα, κάθε λίγο και λιγάκι τραβούσε από μια τζούρα από το τσιγάρο που κρατούσε έξω από το παράθυρο _ ναι, οδηγούσε με το ένα χέρι. Κάποια στιγμή θα συμμορφωθεί και αυτός, υποθέτω. Πότε;

*Αναδημοσίευση από το in.gr