'Οσο «αποκρούει» η Φώφη, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις...

«Ζούμε δυστυχώς με την κυβέρνηση Τσίπρα πρωτοφανή περίοδο παρακμής και ξεπεσμού. Με αλισβερίσια, εκβιασμούς, ίντριγκες που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Ζούμε ένα νέο διχασμό»,. Η Φώφη Γεννηματά, υιοθετώντας σκληρή ρητορική,  άνοιξε… ολομέτωπο πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η κυβέρνηση είναι βαρίδι, έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών. Να φύγει τώρα πριν η ζημιά για τη δημοκρατία και τη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη. Ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε τη χώρα μπροστά» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από την Καλαμάτα.

Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει η Φώφη Γεννηματά μία ημέρα νωρίτερα, στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Απαντώντας στα σενάρια για την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο και τις εκλογές, αλλά και την κριτική, αποδέχθηκε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, αλλά κάλεσε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να αποφεύγουν την εσωστρέφεια γιατί «Έχουμε πόλεμο με τον Τσίπρα και την παρέα του» ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή».

«Έλεος! Είναι προοδευτικός ο υποστηρικτής του Μαδούρο και των ισχυρών; Καμία κυβέρνηση δεν έχει υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό όσο ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να μην παρασύρονται και υιοθετούν την «προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτισμού».

Ακόμη τους κάλεσε να μην οπλίζουν με επιχειρήματα το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν πρέπει να οπλίζουμε το όπλο του αντιπάλου. Δεν μπορεί τα στελέχη μας να μην αντιλαμβάνονται αυτό που αντιλαμβάνεται ο κ. Τσιπρας και η παρέα του, τη δυναμική και τις δυνατότητες μας. Για αυτό μας πολεμάνε» τόνισε.

 Συνεχίζονται τα ανοίγματα

Πάντως, σύμφωνα με το Iefimerida από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» συνεχίζονται τα ανοίγματα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που παραβρέθηκε με τους Σπύρο Δανέλλη και Γιάννη Ραγκούση σε εκδήλωση με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη», στο Ηράκλειο, τόνισε ότι η κοινωνία ζητάει αυτό τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος στόχευση είναι, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος κόντρα στον ακροδεξιό λόγο που υπάρχει συνολικά στην Ευρώπη.

Ο Σπύρος Δανέλης

Ο Σπύρος Δανέλης είπε ότι το Μακεδονικό, ένα ταυτοτικό και όχι εθνικό θέμα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί ως καταλύτης να αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό, κάνοντας επίθεση στη ΝΔ.

«Ο Βορίδης κάνει κάθε μέρα κρας τεστ για να δει πόσο δεξιά μπορούν να πάνε τα όρια. Δεν δόθηκε όμως απάντηση σε αυτό που ειπώθηκε και δεν έχει θέση σε δημοκρατικό πολίτευμα. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θα είναι πρωθυπουργός θα πρέπει να μην αφήσει τις ελαττωματικές ιδέες της αριστεράς να απειλήσουν ξανά τον τόπο. Αυτό το κόμμα, η ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τον κεντροδεξιό φιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη » είπε ο κ. Δανέλης ο οποίος σημείωσε ότι η μεγάλη υποκρισία, όπως είπε, της ΝΔ είναι ότι ενώ πολεμούσε την Συμφωνία η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε αυτή την καυτή πατάτα, όπως την χαρακτήρισε.

« Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σίγουρα μια μικρή λαμπάδα στο μπόι μου θα την έχει ανάψει» συμπλήρωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής που πάντως επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν υποχώρησε από τις θέσεις του, αλλά το «Ποτάμι» άλλαξε στρατηγική.

«Διαφωνώ σφόδρα με στελέχη του χώρου που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί. Η στρατηγική ήττα του Γιώργου Παπανδρέου, έφερε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και είδαμε τα αποτελέσματα».

«Δύο είναι οι μεγάλες παρατάξεις«

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Αρέσει δεν αρέσει, δυο είναι οι μεγάλες παρατάξεις, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αυτές που διαμόρφωσαν την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη με κοινωνική μάλιστα αναφορά. Ενότητα προοδευτικής παράταξης δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε τους ανόητους για το παρελθόν μας. Ενότητα σημαίνει να επιλέγεις σε ποια από τις δυο παρατάξεις ανήκεις και δεύτερον ότι αποφασίζεις ποιον έχεις στρατηγικό αντίπαλο» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης που εξήγησε ότι είναι διεστραμμένη αντίληψη κάποιων από τον προοδευτικό χώρο, που υποστηρίζουν ότι ο στρατηγικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι, όπως εξήγησε, η ΝΔ.

«Και για να πούμε μια μεγάλη ιστορική αλήθεια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πότε είπε ότι ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ Εσωτερικού ή και το ΚΚΕ ήταν στρατηγικός αντίπαλος; Ποτέ. Αυτό το ακούσαμε από τον Βενιζέλο και μετά τη Γεννηματά και είδαμε που οδήγησε αυτή η επιλογή το κόμμα, στο οποίο και εγώ και πολλοί άλλοι δώσαμε τα καλύτερα μας χρόνια» είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Η αντιΣύριζα εμμονή προκαλεί μια μείζονα βλάβη, τόνισε,  κι αυτή δεν αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.Η αντιΣύριζα εμμονή σε τελική ανάλυση δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ενότητα της προοδευτικής παράταξης πλήττει»,