Μάτι: Η απάντηση-επίθεση της κυβέρνησης εναντίον πυρόπληκτων που διαμαρτυρήθηκαν

Για «εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες» και που «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, απαντώντας σε ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων – Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) για καθυστερήσεις στο ζήτημα της αδειοδότησης.

Οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών στο Μάτι έχουν ξεκινήσει κανονικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση , ενώ «καταγγέλεται» πως «δύο ημέρες πριν από την αλλαγή της χρονιάς κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με τις διαδικασίες αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών».

Χαρακτηρίζουν μάλιστα «τουλάχιστον παράξενο, την ώρα που το σύνολο του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων από το Μάτι ήταν σε συνάντηση με τα υπηρεσιακά στελέχη της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να δημοσιοποιείται επιστολή τους, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές, διαμαρτυρίες ή διαφωνίες στη σχετική συνάντηση».

Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας διαμηνύουν πως «στη μνήμη των θυμάτων δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό» και κάνουν λόγο για ορισμένους που επιθυμούν «να αναπαράξουν το στρεβλό μοντέλο άναρχης δόμησης και ρυμοτόμησης της περιοχής, εξυπηρετώντας συμφέροντα που διαμέλιζαν εκτάσεις σε οικόπεδα προς ανέγερση κατοικιών σε ρέματα, δάση και παραλίες».

«Αμετανόητοι»

« Ορισμένοι παραμένουν αμετανόητοι» αναφέρεται επίσης.

«Επιμένουν σε επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και οι 100 απώλειες συμπολιτών μας τον Ιούλιο.» συνεχίζει η ανακοίνωση

«Είναι άλλο το καθήκον μας να είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη και ιδιαίτερα σε όσους έχουν πληγεί, ακόμη κι αν υπάρχουν υπερβολικές διατυπώσεις ή αιτήματα, και είναι άλλο η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων μέσω της διαιώνισης ενός πολεοδομικού και οικιστικού χάους, της καταπάτησης και της αυθαίρετης δόμησης των ακτών, των ρεμάτων και των δασών.

Η περιοχή, ήδη, με όσα έχουν γίνει, αλλάζει όψη, αποκαθίσταται και βελτιώνεται. Εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Επίσης, στην κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία προχωρούν σε αναλυτική περιγραφή των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης.