Έγκλημα στη Ρόδο: «Κανένας δεν μπορούσε να τον προστατέψει. Κρατούσαμε μαχαίρια όταν τον δέρναμε» - Κούγιας: «Όχι στο νόμο του Λιντς»

«Ήμασταν επτά άτομα, οι τρεις συμμετείχαν. Οι υπόλοιποι απλά ήταν εκεί, άλλος τράβαγε βίντεο, άλλος του έκανε άλλα…  Πήρε το ελάχιστο από ό,τι του αξίζει» λέει  κρατούμενος που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του 19χρονου, ενώ για το δικό του παράπτωμα είπε: «Πήγα και πήρα τα λεφτά από την τράπεζα, δεν έχω σκοτώσει κανέναν εγώ. Θα ξανακλέψω την τράπεζα όταν βγω, αλλά αυτός λίγα πέρασε».

Για το πώς έγινε το περιστατικό, αποκάλυψε ότι: «Ήταν συγκεκριμένη ώρα που μοίραζαν το φαγητό. Του δίνουν και φαΐ κιόλας… Δεν ήταν ανοιχτή καμία πόρτα κελιού. Βρισκόταν σε έναν χώρο, που είναι διαφορετικό παράρτημα της φυλακής. Βρίσκονται ξεχωριστά κάποιοι κρατούμενοι και κάποιοι εργαζόμενοι».

 Επτά άτομα

«Ήμασταν επτά άτομα, οι τρεις συμμετείχαν. Οι υπόλοιποι απλά ήταν εκεί, άλλος τράβαγε βίντεο, άλλος του έκανε άλλα…  Πήρε το ελάχιστο από ό,τι του αξίζει» λέει ο κρατούμενος που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του 19χρονου, ενώ για το δικό του παράπτωμα είπε: «Πήγα και πήρα τα λεφτά από την τράπεζα, δεν έχω σκοτώσει κανέναν εγώ. Θα ξανακλέψω την τράπεζα όταν βγω, αλλά αυτός λίγα πέρασε».

Για το πώς έγινε το περιστατικό, αποκάλυψε ότι: «Ήταν συγκεκριμένη ώρα που μοίραζαν το φαγητό. Του δίνουν και φαΐ κιόλας… Δεν ήταν ανοιχτή καμία πόρτα κελιού. Βρισκόταν σε έναν χώρο, που είναι διαφορετικό παράρτημα της φυλακής. Βρίσκονται ξεχωριστά κάποιοι κρατούμενοι και κάποιοι εργαζόμενοι».

Για τη στιγμή της επίθεσης τόνισε: «Κανένας υπάλληλος δεν μπορεί να τον προστατέψει εκείνη την ώρα. Με επτά μαχαίρια δεν μπαίνεις να κινδυνέψεις τη ζωή σου. Κρατούσαμε μαχαίρια. Εγώ είχα μαχαίρι. Αξιζε μαχαιριές».

«Φέρτε μας και τον Έλληνα»

Για το γεγονός ότι του επιτέθηκαν σφόδρα επεσήμανε: «Επρεπε να κάνει παρέλαση και στριπτίζ σε όλη την πτέρυγα μ’ αυτό που έχει κάνει. Φέρτε μας και τον Ελληνα εδώ. Για ταπείνωση τον γδύσαμε. Αυτό του αξίζει. Ήρθαν μετά οι σωφρονιστικοί και τον γλίτωσαν. Αυτό που βλέπετε είναι λίγο. Έπρεπε να κάνει παρέλαση στην Συγγρού. Το αξίζει το πειθαρχικό που θα πάρω επειδή του έκανα ό,τι του έκανα…»

«Καλά στην υγεία του»

Ο 19χρονος ,μετά τον ξυλοδαρμό, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και ακολούθως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για έλεγχο. Ήταν χτυπημένος και είπε στους γιατρούς ότι στις φυλακές τον βίασαν. Ωστόσο από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε κακοποίηση. Μετά τον έλεγχο από τους ιατρούς διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία του και, όπως έγινε γνωστό, έφυγε από τις φυλακές Αυλώνα και μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Αλέξης Κούγιας  

Στον ξυλοδαρμό του 19χρονου   αναφέρθηκε σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο συνήγορος της οικογένειας της άτυχης 21χρονης, Αλέξης Κούγιας.

«Αυτές οι εικόνες δεν τιμούν το κράτος Δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας. «Η κοινωνία της φυλακής είναι μια ιδιαίτερη κοινωνία. Εκεί υπάρχουν οι πραγματικά διεστραμμένες προσωπικότητες που έχουν ταυτιστεί με την παραβατικότητα και μπορεί να επαναλάβουν την παραβατικότητα όταν βγουν, αλλά είναι τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον χρόνο της φυλακής για να γίνουν καλύτεροι. Ειδικά στις φυλακές Αυλώνα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και επιμορφώνονται», πρόσθεσε.

«Μέσα στη φυλακή υπάρχει μια αντίληψη που είναι μια διάθεση απενοχοποίησης επειδή και οι ίδιοι έχουν κάνει σοβαρά εγκλήματα κατά της κοινωνία. Αντιδρούν σε ακραία εγκλήματα και αυτό δεν συνηθίζεται σε ιδρύματα φυλακών ανηλίκων. Συνήθως γίνεται σε φυλακές ενηλίκων, για παράδειγμα θυμόμαστε την υπόθεση Δουρή», σημείωσε εν συνεχεία ο Αλέξης Κούγιας.

 Η ανακοίνωση του γραφείου Κούγια:

«Το δικηγορικό μας γραφείο, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει το βήμα της πολιτικής αγωγής υπέρ των συγγενών της αειμνήστου Ελένης Τοπαλούδη, η οποία έπεσε θύμα βιασμού και βασανιστηρίων και τελικώς έχασε τη ζωή της ως θύμα μιας από τις αγριότερες ανθρωποκτονίες που εγκληματολογικά έχουν συμβεί στην Ελλάδα.

Πληροφορηθήκαμε σήμερα από τα ΜΜΕ, όπου δυστυχώς προβάλλεται και το σχετικό βίντεο, ότι συγκρατούμενοι ενός εκ των δυο που αφαίρεσαν τη ζωή του τραγικού θύματος, δηλ. του 19χρονου, τον σακάτεψαν, με αποτέλεσμα να είναι στο νοσοκομείο.

Τόσο ο επικεφαλής του γραφείου μας κύριος Αλέξιος Κούγιας, όσο και εμείς οι συνεργάτες του, τιμώντας και τις αρχές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στον οποίο ανήκουμε, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε αυτές τις συμπεριφορές των νεαρών, ανηλίκων κρατουμένων, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές για κακουργήματα, και δηλώνουμε ευθέως ότι αυτή η εγκληματική συμπεριφορά τους εις βάρος του δολοφόνου, στα πλαίσια αποενοχοποιήσεώς τους για τις δικές τους αντικοινωνικές παραβατικές συμπεριφορές, δεν εκφράζει ούτε την οικογένεια του θύματος, την οποία εκπροσωπούμε, ούτε εμάς τους ίδιους ως δικηγόρους και ανθρώπους.

Την ενοχή και τιμωρία των κρατουμένων θα την καθορίσουν μόνο οι Έλληνες Δικαστές και είναι απαράδεκτο σε δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, να επικρατεί ο νόμος του Λιντς, ο οποίος κυριάρχησε στις απαίδευτες – απολίτιστες και με έλλειψη δημοκρατίας κοινωνίες».