Μ.Σαπέν: Ανάγκη ένα νέο συμβόλαιο Ελλάδας και ΕΕ-Η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί για επίτευξη λύσης

Στη βάση τεσσάρων κοινών πεποιθήσεων, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, κινήθηκε η μακροσκελής συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Σαπέν να δηλώνει ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου η νέα ελληνική Κυβέρνηση η οποία, όπως υπογράμμισε με νόημα, εξελέγη δημοκρατικά, να πετύχει, κάτι που είναι απαραίτητο, όπως είπε και για την Ελλάδα και για την ΕΕ.

Οι τέσσερις βασικές αυτές κοινές πεποιθήσεις είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη και ότι μέσα σε αυτό  το πλαίσιο θα αναδομήσει ένα κομμάτι από το μέλλον της, ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη υπάρχει η ανάγκη για ανάπτυξη, ότι η ανάπτυξη θα έρθει από επενδύσεις σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, και ότι δεν μπορεί ν΄αναμορφωθεί μια χώρα χωρίς δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς μάχη κατά της φορο-απάτης .

Ο Σαπέν υποστήριξε ότι στη βάση των πεποιθήσεων αυτών εξετάστηκε ποιός μπορεί να είναι ο ρόλος της Γαλλίας και συμφωνήθηκε ότι η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της καθώς έχει ιστορικούς δεσμεούς με την Ελλάδα και θα διευκολύνει για να βρεθεί μια λύση. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και με το σύνολο των θεσμών (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή επιτροπή, ΕΕ, ΔΝΤ) και με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Τόνισε ότι το χρέος είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, συμπληρώνοντας ότι είναι λογικό η νέα Κυβέρνηση να ανησυχεί για αυτό το τόσο μεγάλο βάρος και να ψάχνει τρόπους να είναι λιγότερος επαχθές.

Έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΕΕ, δια μέσου αμοιβαίων υποχρεώσεων αλλά και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην νέα ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τρόπους και μια δέσμη εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Εναπόκειται, όπως σημείωσε, στην ελληνική κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα, με ήρεμο και ήσυχο τρόπο να πάρει μια ανάσα και να προτείνει μια δέσμη εργαλείων για ν’ αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα καθώς και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη βάση του οποίου θα οικοδομηθεί το νέο αυτό συμβόλαιο Ελλάδας – Ευρώπης.

Ο Σαπέν κατέληξε λέγοντας ότι η Γαλλία «θα είναι πάντα εκεί για να βρούμε μια λύση» και δήλωσε ότι έχει «εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι ο διάλογος που ξεκίνησε θα συνεχιστεί με το σύνολο των θεσμών.

Ο κ. Βαρουφάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Σαπέν και είπε ότι είχε την ευκαιία να παρουσιάσει στον Γάλλο Υπουργό τα σχέδια της ελληνικής Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις με προσήλωση  και αποφασιστικότητα, προκειμένου να τερματιστεί ο κύκλος των πιέσεων από την Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι άποψη της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων, ενώ τόνισε ότι προτίθεται να επισκεφθεί και άλλες πρωτεύουσες για να δει κι άλλους εταίρους, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο Βερολίνο, καθώς όπως είπε αργότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δέχτηκε συγχαρητήρια επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος διατύπωνε την επιθυμία με την πρώτη ευκαιρία να υπάρξει μια επαφή. Επίσης, είπε ότι σίγουρα θα μεταβεί και στη Φρανγκφούρτη για να έχει επαφές με τον Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και να του παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη επαφές με το ΔΝΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης, όπως είπε, κάθημε με τον κ.Σαπέν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έθεσαν το πρόβλημα απέναντί τους και συμπλήρωσε ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κάνει ακριβώς αυτό και με όλους τους άλλους εταίρους, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό η επίλυση των προβλημάτων είναι σίγουρη. Υποστήριξε ότι αν κάτσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και επιμένουν ο καθένας στη δική του θέση χωρίς ν’ ακούει τίποτε, δεν μπορούν να λυθούν πρποβλήματα.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι η ευημερία του μέσου ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο του Έλληνα και επικαλέστηκε δήλωση του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία η επιτυχία της νομισματικής ένωσης στην ΕΕ εξαρτάται από την επιτυχία της παντού και όχι μόνο όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες, γιατί χωρίς κάτι τέτοιο δεν θα υπάρχει επιτυχία γενικώς.

Επανέλαβε επίσης ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι δεν πήρε αρκετά χρήματα από τους πιστωτές ή ότι θέλει να πάρει χρήματα χωρίς να έχει κάποια εποπτεία γιατί κάτι τέτοιο, όπως σημείωσε, δεν είναι σωστό και από ηθικής άποψης, αλλά ότι τα χρήματα που πήρε πήγαν όλα στην μαύρη τρύπα του χρέους. Το πρόγραμμα που ακολουθείται, όπως τόνισε, κοστίζει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και στόχος της νέας ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ανακουφίσει τους Έλληνες, ελαχιστοποιώντας το κόστος και τις απώλειες για τους εταίρους, και υπό την έννοια αυτή προτείνεται η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την πρόοδο του ΑΕΠ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα διένεξης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία, την οποία χαρακτήρισε χώρα πνευματικό φάρο για την Ελλάδα όπως και η Γαλλία, και απέρριψε και τα περί διένεξης μεταξύ βορρά και νότου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι όποιος έχει μια τέτοια λογική υπονομεύει την ΕΕ και την ευρωζώνη, ενώ αντίθετα, σημείωσε, θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα για να μην δώσουν και δικαιολογίες σε δυνάμεις, πχ όπως το ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα που εξήλθε τρίτο από τις κάλπες.

Διευκρίνισε ότι, όταν είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει την νέα δόση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν το είπε επειδή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται δάνεια αλλά επειδή πεποίθηση της νέας κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί μονίμως η χώρα να είναι σε αναμονή νέων δόσεων, σαν να είναι εξαρτημένο άτομο. Γι αυτό και συμφωνεί, όπως είπε, με την έννοια της κατάληξης ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τέτοιου, που θα λειτουργήσει θεραπευτικά για την Ελλάδα και θα ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους εταίρους.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του περί Τρόικας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρόκειται για έναν όρο που άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το 2010. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι κράτος μέλος της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΔΝΤ, λειτουργεί ως ουσιώδης συμμέτοχος και αυτή η λέξη από την ελληνική σκοπιά δεν αναφέρεται στους εταίρους αλλά είναι ένας τεχνοκρατικός όρος στο πλαίσιο του οποίου εκπρόσωποι των θεσμών έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν εποπτεία ενός προγράμματος. Πρόκειται για μια επιτροπή τεχνοκρατών που δεν έχει δικαιοδοσία να συζητήσει σημαντικά ζητήματα και ως εκ τούτου η επαφή μαζί της θεωρείται χάσιμο χρόνου από πλευράς Αθήνας.

Ο Μισέλ Σαπέν, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην Τρόικα, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια λέξη που στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό και υπό την έννοια αυτή όταν απευθύνεται κανείς σε έναν λαό θα πρέπει να ξέρει ότι οι λέξεις έχουν νόημα και πρέπει να υπάρχει προσοχή.

Τέλος, και οι δύο υποστήριξαν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα των δημοσιονομικών, των μεταρρυθμίσεων, στον τομέα της διαμόρφωσης ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και ενέταξαν στο πλαίσιο αυτό και την παρουσία της εταιρείας Lazard ως συμβούλου στο Υπουργείο Οικονομικών.