Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων -Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι & αφρικανική σκόνη

Μεταβολή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με πυκνή συννεφιά, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Επικράτηση πολύ ενισχυμένων νοτίων ανέμων, έως 8 μποφόρ στα πελάγη. Μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα, μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα. Κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων. Τα έντονα φαινόμενα, αναμένεται να επεκταθούν σταδιακά και σε περιοχές της Β. Ελλάδας, με έμφαση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Στις υπόλοιπες περιοχές, τα φαινόμενα δεν προβλέπεται να είναι αξιόλογα.

Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι, έντασης έως 8 μποφόρ, στο Ιόνιο και το Αιγαίο.
Μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στη Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία σε άνοδο. Έως 20 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εξαπλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ φαίνεται ότι θα έχουν μεγάλη διάρκεια, σε αρκετές περιπτώσεις.

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν παροδικά ενισχυμένοι, καθώς και η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Η θερμοκρασία, θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα δυτικά και στη συνέχεια, στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Αττική:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές, εάν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Καλό είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων φαινομένων και να μην επιχειρούν να διασχίσουν πλημμυρισμένους δρόμους, με οποιοδήποτε μέσο.

Ανανέωση του έκτακτου δελτίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (01/11/2017), εφόσον κριθεί απαραίτητο.

* Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων “SiMeteo AWPS”, και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου
Πτυχιούχος Φυσικός
Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ
ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ
Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr
(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)