Αξιολόγηση στο Δημόσιο: τεράστια η αποχή - Ανησυχία στην κυβέρνηση

Προβληματισμένα είναι τα κυβερνητικά στελέχη αφού η τρίτη προσπάθεια αξιολόγησης στο Δημόσιο, έληξε χθες με πολύ μεγάλη αποχή.

Κανονικά η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, και όπως αναφέρει η «Καθημερινή», απέβη άκαρπη, μετά και τις αλλεπάλληλες προτροπές της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας Διοίκησης, χθες Τρίτη που έληξε και η νέα προθεσμία, η αποχή των υπαλλήλων από την αξιολόγηση κυμάνθηκε στο 70% ενώ κατά τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ ξεπέρασε το 80%.

Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕ-ΟΤΕ προέτρεψαν τους δημοσίους υπαλλήλους να μην μετάσχουν στην αξιολόγηση γεγονός που επηρέασε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης φέρεται να είναι έτοιμο μετά τον Δεκαπενταύγουστο να καταθέσει διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με νέο σύστημα κινητικότητας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, θα αποκλεισθούν από τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις θέσεις που επιθυμούν.

Στην αποτυχία του μέτρου φέρεται να συνέβαλλε σημαντικά και η δέσμευση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη ότι δεν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος των απείθαρχων υπαλλήλων. Επιτελείς πάντως του υπουργείου, υποστηρίζουν ότι την εμπλοκή προκάλεσε κυρίως η άρνηση των προϊσταμένων να παραλάβουν τα φύλλα αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση αποτελεί μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές και η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση αφού για μία ακόμη φορά, οι θεσμοί βλέπουν ότι τα χρονοδιαγράμματα ακυρώνονται.