Επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης ο Προκόπης Παυλόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris II Pantheon- Assas ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία των πανεπιστημιακών αλλά και πολλών φοιτητών.

Κατά την ομιλία του στην αίθουσα τελετών της Σορβόννης, ο κ. Παυλόπουλος επικεντρώθηκε για ακόμα μια φορά στην Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στην πολιτειακή της οργάνωση ώστε να διαθέτει ένα πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο, είναι λάθος το να αμφισβητείται η υπεροχή του Συντάγματος (εθνικού) έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τι, κατά τη γνώμη του, δεν λειτουργεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και τις κακοτεχνίες οι οποίες οδηγούν στους κινδύνους διάλυσης της συνοχής και απομάκρυνση των λαών από το ευρωπαϊκό όραμα.

Με τη σημερινή ομιλία επιχείρησε να διευκρινίσει το πολύ σημαντικό κεφάλαιο της σχετικής σύγχυσης και «σκεπτικισμού» σχετικά με την ιεράρχηση, την υπερίσχυση ή μη, του Συντάγματος (εθνικού) έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η βασική αιτία βρίσκεται στο ότι «δεν έχει προχωρήσει όσο πρέπει η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Τούτο έχει ως συνέπεια την παράλληλη συνύπαρξη της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και των επιμέρους εθνικών έννομων τάξεων.

«Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο αυτές έννομες τάξεις», που όμως έχει αποφευχθεί χάρις «στην νομολογιακή υπευθυνότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και των εθνικών Ανώτατων Δικαστηρίων, εξήγησε ο ίδιος.
«Για όσο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την σημερινή της μορφή, μια οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου» δήλωσε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν σημαίνει ότι η οδός αυτή «είναι απολύτως αποτελεσματική κανονιστικώς».

Ο Έλληνας Πρόεδρος προτείνει μια «μέση οδό» σύμφωνα με την οποία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δίνει μία ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα Εθνικά Συντάγματα.

Παράλληλα, τα εθνικά δικαστήρια θα πρέπει από πλευράς τους να δίνουν μια ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Αυτή η «μέση οδός» μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις και αντιστρόφως, έως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.