Τα πάνω–κάτω στο γυμνάσιο - Όλες οι σαρωτικές αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου φέρνει από φέτος το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι σημαντικότερες αλλαγές, σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, αφορούν την επέκταση του διδακτικού έτους, την εισαγωγή τετραμήνου, τον χωρισμό των μαθημάτων σε τρεις ομάδες, τη μείωση των γραπτών εξετάσεων του Ιουνίου, τις νέες διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών, τους όρους προαγωγής και απόλυσής τους και το πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους παραπεμπόμενους μαθητές.

Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους: το πρώτο τετράμηνο από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και το δεύτερο, από 21 Ιανουαρίου μέχρι 31 Μαίου.

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις ομάδες:

Ομάδα Α:
Νεοελληνική γλώσσα και Γραμματεία
Μαθηματικά
Φυσική
Ιστορία

Για την αξιολόγηση διενεργείται μόνο μία ωριαία γραπτή εξέταση κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου. Τον Ιούνιο θα γίνεται γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση.

Βαθμοί: Το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών πρώτου και δεύτερου τετραμήνου μαζί με τον βαθμό των εξετάσεων του Ιουνίου.

Ομάδα Β:
Αρχαία ελληνική γλώσσα
Χημεία
Βιολογία
Γεωλογία-Γεωγραφία
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Θρησκευτικά
Αγγλικά
Δεύτερη ξένη γλώσσα
Οικιακή Οικονομία

Για την αξιολόγηση: Μια ωριαία γραπτή εξέταση σε κάθε τετράμηνο. Δεν θα εξετάζονται τον Ιούνιο.
Βαθμοί: Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων.

Ομάδα Γ:
Τεχνολογία-Πληροφορική
Μουσική-Καλλιτεχνικά
Φυσική αγωγή

Δεν θα διενεργούνται γραπτές εξετάσεις.
Βαθμοί: Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων.

Ο μαθητής θα κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης:

Όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης 10
Όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον 13.

Αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης ο μαθητής παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα όπου ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι κάτω από 10.

Μετά το τέλος της πρώτης εξεταστικής περιόδου προσφέρεται στους μαθητές πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για κάθε μάθημα στο οποίο έχει παραπεμφθεί ο μαθητής. Οι επαναληπτικές εξετάσεις διεξάγονται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Για τα μαθήματα της πρώτης ομάδας οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι και προφορικές και γραπτές. Για τα μαθήματα των άλλων ομάδων είναι μόνο προφορική.

Αν ο μαθητής δεν προαχθεί ούτε με τις επαναληπτικές εξετάσεις επαναλαμβάνει την τάξη. Εάν πρόκειται για μαθητή που είναι στην Γ τάξη δίδεται η δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο.