"Στάχτη" τα μαστιχόδεντρα στη Χίο - Πάνω από 90% η καταστροφή

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Οι άνεμοι κόπασαν το βράδυ, όμως η φωτιά εξακολουθεί να καίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της, με τις νυχτερινές ώρες να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η φωτιά μαίνεται σε Βέσσα και Ελάτα, ενώ μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καεί περίπου 35.000 μαστιχόδεντρα. Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση, στο Καμπί, στην περιοχή από Βέσσα προς Αρμόλια και στα Αρμόλια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση πριν πέσει το σκοτάδι.

Οι πληγείσσες περιοχές είχαν εκκενωθεί από νωρίς, καθώς απειλούνταν από τις φλόγες, ενώ ο καπνός τις είχε “πνίξει” με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στους κατοίκους να παραμείνουν εκεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος είπε ότι σε όσα χωριά έχει ήδη επισκεφθεί, το 70% των μαστιχοκαλλιεργειών έχουν καταστραφεί -περίπου 12 τόνοι μαστίχας.

Ο Δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς, μίλησε νωρίτερα στο ΣΚΑΪ αναφέροντας ότι “οι φλόγες πέρασαν γύρω από διάφορους οικισμούς”, προσθέτοντας ότι έχουν καεί και σπίτια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή σε Ελάτα, Βέσσα και Λιθί ξεπερνάει το 90%.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου θα μεταβεί στη Χίο συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

mastixa1

Η τεράστια δασική πυρκαγιά στη νότια Χίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 03.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι πτήσεις των Καναντέρ δεν ήταν δυνατές εξαιτίας των ανέμων.

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από την περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου. Οι φλόγες εξελίχθηκαν γρήγορα σε πύρινο μέτωπο, το οποίο “έσπασε” σε πολλές  κατευθύσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν προς τα Μεστά και προς τους Ολύμπους και το Πυργί.

mastixa3

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς: ένα από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα δεύτερο από Βέσσα προς Αρμόλια και ένα τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

«Είμαστε αισιόδοξοι, δεν υπήρξαν ζημιές στους οικισμούς θα τα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις», είπε νωρίτερα ο αντοπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

chios5

Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόροι, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, και 2 χωματουργικά μηχανήματα. Από τον Πειραιά αναχώρησαν 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία για να βοηθήσουν στο ολονύκτιο έργο της Δευτέρας προς Τρίτη.

Ο ιστότοπος politischios.gr μεταφέρει ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες κατοίκων της Ελάτας, σύμφωνα με τους οποίους η φωτιά έκαψε ένα τρακτέρ, ενώ τρία σπίτια αντιμετώπισαν προβλήματα. Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει επίσης ότι η φωτιά -εκτός από τους ανέμους- βρήκε σύμμαχο και τα ακαλλιέργητα και ακαθάριστα χωράφια που αρκετοί νοτιοχωρούσοι παράτησαν, δεδομένης της φορολογίας του συμπληρωματικού εισοδήματος τους από την μαστιχοκαλλιέργεια.

chios6

Σε εφαρμογή το σχέδιο “Δευκαλίων”

Από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, απογειώθηκε στις 13:56 ένα C-130 με προορισμό τη Χίο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων».

Στο νησί μετέβησαν 10 στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία, 10 από το Στρατό Ξηράς, 10 από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και 20 από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Υπενθυμίζεται πως η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου.

Το αίτημα της Περιφέρειας υποβλήθηκε λόγω της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώθηκε στο νησί από την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή έσπευσαν από νωρίς δυνάμεις του Στρατού με προσωπικό και οχήματα.

chios6

chios1

xios2

chios3

chios4

chios6

chios5