Το ISIS πίσω από την επίθεση στο Άνσμπαχ - Ο δράστης ήταν στρατιώτης του

Επιβεβαιώθηκε η υποψία ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Άνσμπαχ, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη μέσω του Aamaq, του πρακτορείου που απηχεί τις θέσεις του.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, το ISIS αναφέρει ότι ο Σύρος βομβιστής ήταν «ένας από τους στρατιώτες μας».

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Σύρος που ανατινάχθηκε σε μπαρ της γερμανικής πόλης είχε δηλώσει πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους σύμφωνα με Βαυαρό αξιωματούχο, ο οποίος μιλώντας στο Reuters αποκάλυψε ότι στο κινητό του δράστη βρέθηκε βίντεο στο οποίο απειλούσε με επιθέσεις στη χώρα, στα αραβικά.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο 27χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που τραυμάτισε σοβαρά 12 άτομα, είχε αρκετά υλικά για να φτιάξει κι άλλη βόμβα, στοιχείο που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Επίσης, ο δράστης πριν κάνει την επίθεση επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, η εντολή για την απέλασή του είχε ανασταλεί καθώς ο δράστης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Ο δράστης στο Ανσμπαχ ήταν ένας 27χρονος πρόσφυγας από τη Συρία ο οποίος έφτασε στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια. Τον Αύγουστο του 2014 έκανε αίτηση για άσυλο. Υπήρχαν ενδύξεις ότι είχε ήδη καταγραφεί ως πρόσφυγας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχε κάνει αίτηση στη Βουλγαρία και την Αυστρία. Οι βουλγαρικές αρχές μας επιβεβαίωσαν ότι του είχε χορηγηθεί άσυλο. Ετσι, στις 2 Δεκεμβρίου 2014 απορρίφθηκε η αίτησή του στη Γερμανία και διατάχθηκε η απέλασή του στη Βουλγαρία. Το δικαστήριο του Ανσμπαχ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση.

Μετά από την απόφαση, παρασχέθηκαν ιατρικά πιστοποιητικά που έδειχναν ότι ήταν ψυχολογικά ασταθής. Ως αποτέλεσμα ανεστάλη η εντολή απέλασης. Στις 13 Ιουλίου αυτού του έτους ξεκίνησε ξανά η διαδικασία απέλασης. Ο δράστης λέγεται ότι είχε αποπειραθεί δύο φορές να αυτοκτονήσει και για αυτό πέρασε κάποιο διάστημα σε ψυχιατρική κλινική».

Η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς πρόκειται για την τέταρτη επίθεση μέσα σε μόνο λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σταθμούς τραίνων, ενώ η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και σε χώρους κοντά στα σύνορα.

Όπως είπε ο Μεζιέρ, «αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμένα η αυξημένη αστυνομική παρουσία σε δημόσιους χώρους», τόνισε ο Μεζιέρ. «Για αυτό διέταξα την ομοσπονδιακή αστυνομία να ενισχύσει ορατά την παρουσία της σε σταθμούς, αεροδρόμια και να γίνονται τυχαίοι έλεγχοι στα σύνορα».

Η επίθεση σημειώθηκε σε μπαρ της πόλης Άνσμπαχ, κοντά στη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης το βράδυ της Κυριακής.

Η υποψία ότι πίσω από το νέο τρομοκρατικό περιστατικό στη χώρα βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος υπήρχε ήδη από το πρωί της Δευτέρας. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν είχε επισημάνει ότι “η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς είχαμε εδώ μια γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας”. “Στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν”, διευκρίνισε, σημειώνοντας πάντως ότι «η προφανής πρόθεση να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παραπέμπει τουλάχιστον σε ισλαμιστικό υπόβαθρο».

Το χρονικό της επίθεσης

Το βράδυ της Κυριακής, στην πόλη Άνσμπαχ, ένας 27χρονος Σύρος πρόσφυγας επιδίωξε να μπει σε υπαίθριο χώρο όπου δινόταν συναυλία και στην οποία υπήρχαν 2.500 άτομα. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν του επετράπη η είσοδος καθώς κουβαλούσε ένα σακίδιο.

Εν τέλει ο 27χρονος Σύρος αυτοανατινάχτηκε έξω από ένα wine bar, το οποίο ήταν γεμάτο με κόσμο, τραυματίζοντας 12 άτομα, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο χώρος του φεστιβάλ εκκενώθηκε από τα 2.500 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για τη συναυλία.

germ1

germ2

Σύφμωνα με πληροφορίες το σακίδιο του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός, ήταν γεμάτο με υλικά, που ήταν ικανά να προκαλέσουν το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο επιδιωκόμενος στόχος του δράστη ίσως ήταν η υπαίθρια εκδήλωση με τα 2.500 άτομα.

germ3

germ5

“Υποθέτουμε ότι ήταν εσκεμμένη έκρηξη”, είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Βαυαρίας, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν είχαν προβεί σε συλλήψεις σχετικά με την έκρηξη και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν βρισκόταν καθ’ οδόν στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση.

germ4

germ7

Ο Χέρμαν ανέφερε ότι  ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως, επειδή η αίτηση ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί πριν από ένα χρόνο.

Η τρομερή αυτή επίθεση διαδέχθηκε εκείνη, όπου ένας νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία που είχε ζητήσει άσυλο επιτέθηκε με μανσέτα, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας άλλα δύο άτομα στην πόλη Ρόιτλιγκεν της νότιας Γερμανίας, κοντά στην Στουτγάρδη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε εστιατόριο στην πλατεία Listplatz, που, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, πουλούσε κεμπάπ.

«Ο δράστης ήταν εντελώς εκτός εαυτού. Έτρεχε με τη μανσέτα στα χέρια πίσω από ένα περιπολικό. Ένας οδηγός με το αυτοκίνητό του τον έριξε κάτω και έμεινε ακίνητος» ανέφερε στην Bild αυτόπτης μάρτυρας.

Ο δράστης συνελήφθη. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο ηλικίας 18-21 ετών άνδρας διαπληκτίστηκε με την γυναίκα που σκότωσε και κατόπιν τραυμάτισε άλλη μία γυναίκα και έναν άνδρα.

Φαίνεται ότι έδρασε μόνος του, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για συνεργούς, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι πρώτη φορά που απασχόλησε τις αρχές ο συγκεκριμένος  νεαρός και ότι “είναι γνωστός στην αστυνομία” από άλλα περιστατικά με τραυματισμούς.

στουτ 3

στουτ2

germania-epithesi-