Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας - "Απάνθρωπες οι συνθήκες" διαμηνύει ο ΙΣΑ

“Καμπανάκι” για την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία χτυπούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ξεχωριστά Δελτία Τύπου, αποτυπώνεται η τραγική εικόνα των νοσοκομείων στη χώρα μας, με έκδηλη την αγανάκτηση για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για πρωτοφανή τριτοκοσμική κατάσταση, αναφέροντας ως αποκορύφωμα την εμφάνιση φιδιού στο νοσοκομείο Κιλκίς.

“Είναι προφανές ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των νοσοκομείων καθιστά πλέον οριακή τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα ο δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν, ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες” τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, ενώ ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ανέφερε τα παρακάτω:

«Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ. Πολλές κλινικές, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες. Την ίδια ώρα οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφτεί στη τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες, για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στις “κυβερνητικές εξαγγελίες του αέρα” όπως αναφέρει, τονίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και χειρουργικών υλικών ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά ότι οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασαν το ένα έτος.

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία σημειώνει ότι επί ημερών της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000 άτομα αλλά και ότι για το τρέχον έτος τα νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκατομμύρια αυρώ λιγότερα σε σχέση με το 2015.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ:

Σας καταθέτουμε στοιχεία που επιμελήθηκαν Γενικοί Σύμβουλοι της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας, με τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν Νοσοκομεία της ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΙΩΝ.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει. Στις Κυβερνητικές εξαγγελίες του αέρα, απαντούμε με συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η επερχόμενη διάλυση.

Θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό της επίτευξης των Δημοσιονομικών στόχων. Παραμένουν κλειστές 220 έτοιμες Κλίνες ΜΕΘ, τα Χειρουργικά τραπέζια των Νοσοκομείων κλείνουν το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και χειρουργικών υλικών. Οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασαν το ένα έτος (ο θάνατός σου η ζωή μου!!!).

Λειτουργούν Κλινικές χωρίς ειδικευμένους Ιατρούς απόγευμα – νύχτα. Σε πολλά Νοσοκομεία παρέχεται Νοσηλευτική φροντίδα από μία Νοσηλεύτρια σε δύο κλινικές (απόγευμα και νύκτα).

Επί των ημερών του κου Τσίπρα το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000.

Άλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε και προτίθενται την επόμενη διετία (εντός του τρέχοντος προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής) να ασκήσουν το δικαίωμα.

Τα Νοσοκομεία, εφέτος θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.
Οι πολίτες πληρώνουν μια ζωή το ΕΣΥ, με φόρους και τσουχτερές εισφορές, το χρειάζονται ελάχιστες φορές για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος Υγείας και όμως δεν είναι σε θέση το Σύστημα να εξαντλήσει τις πιθανότητες να γίνουν καλά.

Φτάνουν πια οι ανθρωποθυσίες για την επιτυχία των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και την διατήρηση της καρέκλας της κυβερνητικής εξουσίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ