Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του επιχειρηματία στον κατασκευαστικό χώρο Ιωάννη Καρούζου και άλλων πέντε κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, για την υπόθεση ξεπλύματος μεγάλων χρηματικών ποσών, μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και δανείων διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.
Οι εφέτες με το βούλευμα τους (αριθμός 1372/2015) θεωρούν πως ο βασικός κατηγορούμενος και η πρώην σύζυγος του Ρεβέκκα Σκαφτούρα, από το 2004 και για περίπου εννιά χρόνια, χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ τους καταλογίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή.
Μαζί με τους πρώην συζύγους παραπέμπονται σε δίκη για σκέλος της υπόθεσης οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ Χρήστος Ρεκούμης, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης που κατά την δικαστική κρίση είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΦΑΝΤΟΜ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Κατά περίπτωση, τα αδικήματα που αποδίδονται στους κατηγορούμενους αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν περίπου τρία χρόνια, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες που έφθασαν στη Δικαιοσύνη πως ο Όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, το οποίο υιοθετεί την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου για την «υπόθεση Καρούζου», το παραπεμπόμενο ζευγάρι νομιμοποιούσε παράνομα χρήματα κατ’ επάγγελμα, καθώς φέρονται να «είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων επί σκοπώ δικαιολογήσεως τραπεζικών συναλλαγών με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα, με μεθοδευμένες παντελώς παράτυπες πρακτικές που αντέβαιναν στο Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης με σκοπό πορισμού εισοδήματος…»
Η εμπλοκή της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ αφορά την αγορά από τον βασικό κατηγορούμενο δύο ακινήτων έναντι τιμήματος 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που κατά τους εφέτες είναι εικονικό, με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Με το βούλευμα απαλλάσσονται τα μέλη Επιτροπών των τεσσάρων τραπεζών που χορήγησαν τα επίδικα δάνεια, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία απιστίας. Οι πρώην σύζυγοι απαλλάσσονται, καθώς και ένα ακόμη πρόσωπο από τον συγγενικό κύκλο της κ. Σκαφτούρα, για την κατηγορία για εγκληματικής οργάνωσης.