Εκστρατεία κατά της ζάχαρης

Ο λόγος γίνεται για τον γνωστό  Βρετανό σεφ, Jamie Oliver ο οποίος άρχισε εκστρατεία κατά της ζάχαρης.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία του τηλεοπτική εκστρατεία, ο Oliver έδειξε κάποιες συγκλονιστικές εικόνες. Μικρά παιδιά που έχουν βγάλει τα τους χαλασμένα δόντια, μια μαμά που δίνει με το μπιμπερό στο μωρό της ανθρακούχο αναψυκτικό, μία 13χρονη μαθήτρια με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου κάθε λίγες ώρες ήταν κάποιες από αυτές. Επίσης,  ο Jamie ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του δείχνοντας μία ταινία από μαθητές σε ένα δημοτικό σχολείο που καλλιεργούν λαχανικά και διατρέφονται υγιεινά, ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσής τους, χωρίς την επιβολή φόρου ζάχαρης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο kathimerini.gr στόχος του Jamie για να επιβάλει η κυβέρνηση 20% φόρο στα αεριούχα ποτά- υποστηρίζεται ευρέως και από τους υπόλοιπους που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας.

Θέλει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την είσπραξη του φόρου (υπολογίζονται σε 1 δισ. λίρες Αγγλίας, το χρόνο) να πηγαίνουν απευθείας στα σχολεία για τη χρηματοδότηση των μαθημάτων υγιεινής διατροφής και μαγειρέματος.

Την εκστρατεία του διάσημου μάγειρα δεν την βλέπει με καλό μάτι η βιομηχανία τροφίμων. Εκπρόσωπο της όταν έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί η ζάχαρη στην υγεία δηλώνουν: «Υπάρχουν ειδικοί πάνω στο θέμα αυτό, ας τους ακούσουμε», υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάει μπροστά μία κοινωνία είναι να δίνονται επιλογές στους καταναλωτές.