Χαρδούβελης στο Bloomberg: "Θα μπορούσε από ατύχημα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ"

“Εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα μπορούσε από ατύχημα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ” σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η σημαντικότατη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές θα είναι να κλείσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση της τρόικας, εκπληρώνοντας τους όρους του προγράμματος οικονομικής διάσωσης της ζώνηςτου ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης, πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι «η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο».

Εκτίμησε πως η προοπτική της αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι κατ ‘ανάγκη μια μπλόφα, σημειώνοντας με νόημα ότι «ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε».

Όπως υποστήριξε, από το 2012 η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει άμυνες για την περίπτωση εξόδου μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα, κάτι που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας: «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς με το στόχο αυτό. Πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι ένα άλλο ζήτημα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η διαγραφή χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απαράδεκτη για τους πιστωτές της Ελλάδας και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί «ανάσα» από το μεγάλο χρέος, μέσω μιας περαιτέρω επέκτασης της διάρκειας των δανείων, αλλά και από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ..

Τέλος, αναφορικά με την εκροή των τραπεζικών καταθέσεων είπε πως τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ, και συνεχίστηκε και στις αρχές Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι « όλα είναι υπό έλεγχο».