Την επομένη της εκλογής του κ. Κ. Καραμανλή οι συνεργάτες του έλεγαν ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι να επιστρέψουν στη Ν.Δ. τα επώνυμα στελέχη που έχουν διαγραφεί ή έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ πέρασαν σχεδόν επτά μήνες. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος παντρεύτηκε, έφυγε από την Ελλάδα, ζει στο Λονδίνο και περιμένει με αγωνία τη στιγμή που θα γίνει μπαμπάς. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου συνεχίζει τη μοναχική του πορεία. Διατυπώνει τη γνώμη του για όλα τα θέματα και δεν διστάζει να συμφωνεί με ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη.
Για τον κ. Α. Ανδριανόπουλο η αρχική ιδέα του κ. Κ. Καραμανλή ήταν να είναι υποψήφιος στον Δήμο Πειραιά και δι’ αυτής της οδού σταδιακά να ενταχθεί στο κόμμα. Ο πρώην υπουργός όμως του απάντησε «ούτε να το σκέφτεσαι». Έτσι, τώρα, στη Ρηγίλλης επεξεργάζονται άλλα σενάρια. Ένα από αυτά αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανόν να του προταθεί η θέση του επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όσο για τον κ. Μ. Παπακωνσταντίνου ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Τα ηγετικά στελέχη της Ρηγίλλης λένε μεν ότι θα τον ήθελαν και πάλι στο κόμμα, αλλά δεν δείχνουν διάθεση να διαπραγματευθούν μαζί του.
Επί τρία χρόνια που ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ στην ηγεσία της Ν.Δ., η μητσοτακική πτέρυγα τον κατηγορούσε διαρκώς για συρρίκνωση του κόμματος. Μία κατηγορία που υιοθέτησε μεγάλο μέρος των μεσαίων και μικρών στελεχών, τα οποία επέκριναν τον κ. Μ. Έβερτ για περιθωριοποίηση των διαφωνούντων. Οι φίλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη λένε τώρα ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος τους έδωσε την ευκαιρία να μιλούν για «συρρίκνωση», με τη διαγραφή του κ. Μ. Παπακωνσταντίνου, που έγινε δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του κ. Έβερτ στην ηγεσία του κόμματος. «Ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία λένε με χιουμοριστική διάθεση η διαγραφή Παπακωνσταντίνου για να ξεκινήσουμε την εσωκομματική αντιπολίτευση. Λίγο αργότερα ήρθε και η παραίτηση Ανδριανόπουλου, η οποία μας διευκόλυνε πολύ».
Οι σχέσεις Έβερτ – Μητσοτάκη έφθασαν σε κρίσιμη φάση όμως με τη διαγραφή του κ. Γ. Δημητροκάλλη. Ο παλιός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κόμματος διεγράφη με την κατηγορία της «κακοδιαχείρισης» μια κατηγορία που ποτέ δεν αποδέχθηκε ο ίδιος και αμέσως προχώρησε στην ίδρυση της κίνησης «Πολιτίζω». Στη Ρηγίλλης δεν υπάρχουν σκέψεις για την επιστροφή του στο κόμμα. Ο κ. Μ. Έβερτ έχει διαμηνύσει στον κ. Κ. Καραμανλή ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο.
Η κ. Ντ. Μπακογιάννη όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες της στην προχθεσινή συνεδρίαση έδωσε «την ευκαιρία στον κ. Κ. Καραμανλή να εμφανίσει άλλο πρόσωπο από εκείνο του προκάτοχου του». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία, να συμφωνήσει με την πρόταση της πρώην υπουργού και να πει από το βήμα: «Καλώ τώρα όλους τους διαγραφέντες να επιστρέψουν»
Αντ’ αυτού ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε να σχολιάσει μέσω κύκλων του ότι όλες οι περιπτώσεις διαγραφών θα εξεταστούν κατά περίπτωση και πάντως δεν γίνεται να επιστρέψουν στο κόμμα όσοι έχουν διαγραφεί για θέματα ηθικής τάξεως.
Οι παλιοί φίλοι του κ. Μ. Έβερτ, πολλοί από τους οποίους είναι οι σημερινοί φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή, διαφωνούν με την κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για 473 διαγραφές. Λένε ότι είναι πολλοί λιγότερες και όσες έχουν γίνει για δήθεν ιδεολογικές διαφορές θα αντιμετωπισθούν πολύ θετικά. Ήδη όπως επισημαίνουν αρκετά τοπικά στελέχη που είχαν διαγραφεί την περίοδο Έβερτ στηρίζουν τον κ. Κ. Καραμανλή και είναι θέμα λίγου χρόνου η τυπική αποκατάστασή τους.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “