Γκολ δεν έβαλε ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος πήρε φόρα και κλώτσησε την μπάλα με το δεξί. Δεν είχε υπολογίσει ότι, αν μπαίνεις σε βρεγμένο γήπεδο με παπούτσια χωρίς τάπες, είναι σαν να περπατάς ξυπόλητος στ’ αγκάθια… Έτσι, γλίστρησε κι έπεσε με δύναμη στο γρασίδι. Δεν πτοήθηκε, πάντως. Χαμογέλασε αμήχανα, σηκώθηκε αμέσως και συνέχισε την προσπάθεια να βάλει τουλάχιστον ένα γκολ.

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ όμως ­ πρώην διοικητής των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη ­ ο οποίος προσφέρθηκε να παίξει με τον πρόεδρο, ήταν πολύ καλός στις αποκρούσεις. Όσο περνούσε η ώρα και το γκολ που περίμεναν να καταγράψουν οι κάμερες δεν έμπαινε, οι δυο άνδρες της ασφάλειας του Κ. Καραμανλή φώναξαν στον τερματοφύλακα: «Άσε τον πρόεδρο, επιτέλους, να βάλει ένα γκολ…».

Το γλίστρημα στο γρασίδι, πάντως, ήταν το μικρότερο ατύχημα του Κ. Καραμανλή. Στην Αθήνα, φίλοι και αντίπαλοί του στο κόμμα σχολίαζαν αρνητικά την αθλητική του δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «οι κινήσεις αυτές βλάπτουν τη δημόσια εικόνα του, αφού δίνουν την εντύπωση στον κόσμο ότι πρόκειται για στημένες εμφανίσεις». Ο ίδιος, πάντως, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, το ευχαριστήθηκε. «Η προπόνηση ­ λένε ­ είναι μια παλιά του συνήθεια και δεν πήγε στο γήπεδο για να βελτιώσει το πολιτικό του προφίλ». Το σκηνικό για την παρουσίαση των αθλητικών δυνατοτήτων του προέδρου είχε στηθεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Οι δημοσιογράφοι, οι οπερατέρ και οι φωτορεπόρτερ, που ειδοποιήθηκαν από το γραφείο του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, είχαν πάρει θέση στο γήπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλής. Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε λίγο μετά τις 12. Φορούσε δερμάτινο μπουφάν και τζιν. Μπήκε στα αποδυτήρια και σε λίγα λεπτά ντύθηκε αθλητής, με γκρι φόρμα και μπλε μπλουζάκι. «Μισό λεπτό, κύριε πρόεδρε, να κάνουμε μπαλάνς» (ρύθμιση της κάμερας), φώναξαν οι οπερατέρ μόλις ο πρόεδρος άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω στο γήπεδο. Όταν ολοκλήρωσε τους 15 γύρους που είχε προγραμματίσει, πέρασε στο ποδόσφαιρο. Δεν είχε, όμως, συμπαίκτες. Έτσι, άνδρες της ασφάλειάς του εκλήθησαν από την καφετέρια, φόρεσαν αθλητικές φόρμες και μπήκαν στο γήπεδο. Μετά το ποδόσφαιρο, ήταν η ώρα της γυμναστικής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σήκωσε βάρη και έκανε ασκήσεις κοιλιακών. Όλες του οι κινήσεις καταγράφηκαν καρέ-καρέ, για τις ανάγκες της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Ακολούθησαν δηλώσεις αθλητικού-πολιτικού περιεχομένου. Για παράδειγμα: Στην ερώτηση «αν κάνει ντρίμπλες και στην πολιτική», ο Κ. Καραμανλής απάντησε: «Θέλει προπόνηση και αυτό». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα στελέχη του κόμματός του είναι προπονημένα, είπε ότι η αντιπαράθεση του με τον Κ. Σημίτη είναι μόνο στον πολιτικό στίβο και, όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να σηκώσει και οικογενειακά βάρη, περιορίστηκε σ’ ένα χαμόγελο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “