Σε άλλη... συχνότητα Καραμανλής - Ντόρα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρέθηκαν χθες ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία όσους έχουν διαγραφεί την περίοδο Έβερτ και Μητσοτάκη.

Η ΠΡΩΗΝ υπουργός ζήτησε να ανοίξει το κόμμα τις πόρτες του προς όλα τα στελέχη και να προχωρήσει τώρα στην άρση των 473 διαγραφών των τελευταίων ετών.

Η κ. Μπακογιάννη δεν σταμάτησε όμως εκεί. Πήρε αποστάσεις από την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί το κόμμα, μολονότι συμμετέχει στην επταμελή ηγετική ομάδα και οι φίλοι τού κ. Κ. Καραμανλή την αποκαλούν «νούμερο δύο». Είπε ότι στην οργάνωση υπάρχει «καθίζηση και είναι ανάγκη η Ν.Δ. να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα στον κόσμο, ακόμη και εάν χρειαστεί με μία μεγάλη πολιτική καμπάνια».

ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Οι βουλευτές φίλοι της κ. Ντ. Μπακογιάννη μετά την ομιλία της ανέμεναν στη δευτερολογία του ο κ. Κ. Καραμανλής να συμφωνήσει με την πρότασή της και να δεσμευθεί ότι θα επιστρέψουν όλοι οι διαγραφέντες στο κόμμα. Δευτερολογία όμως δεν υπήρξε, επειδή ο πρόεδρος του κόμματος έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να ανέβει ξανά στο βήμα. Οι φίλοι της κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους και τόνιζαν ότι «ο κ. Καραμανλής δεν άδραξε την ευκαιρία που το δόθηκε».

Πάντως, οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή χαρακτήριζαν θετική την πρόταση της κ. Ντ. Μπακογιάννη και έλεγαν ότι οι διαγραφές θα εξεταστούν μία προς μία και όσα στελέχη δεν έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα για λόγους ηθικής τάξης, αλλά δήθεν για ιδεολογικές διαφορές, θα αποκατασταθούν.

Η πρόταση της κ. Ντ. Μπακογιάννη προκάλεσε όμως την αντίδραση του παλιού στενού συνεργάτη του κ. Μ. Έβερτ, του κ. Άγγ. Μπρατάκου, ο οποίος της απάντησε ότι οι διαγραφές που έγιναν την περίοδο Έβερτ ήταν όλες και όλες 15 και ότι ο αριθμός που αναφέρει είναι υπερβολικός. Η πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις που χειρίστηκε το πειθαρχικό του κόμματος, αλλά και στις διαγραφές που έγιναν στις περιφερειακές οργανώσεις.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

Κατά τα άλλα η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε χαμηλούς τόνους και χωρίς αντιπαραθέσεις, ενώ τα περισσότερα μέλη του οργάνου εγκατέλειψαν νωρίς την αίθουσα και μόνο 6Ο στελέχη παρέμειναν μέχρι το τέλος. Ακούστηκαν όμως αρκετές επικρίσεις από στελέχη κυρίως οργανώσεων της επαρχίας. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του κ. Σ. Ανδριόπουλου από τη Δράμα, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της κ. Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «η βάση του κόμματος απαιτεί στην κορυφή να υπάρχουν “αρσενικά” στελέχη». Αλλά και ο κ. Μ. Κορδολέμης είπε ότι «κόμμα της Ν.Δ. παραμένει ο μεγάλος ασθενής της πολιτικής ζωής». Απευθυνόμενος δε στον κ. Κ. Καραμανλή είπε: «Κύριε πρόεδρε, δεν μπορούμε να σας βρούμε. Προσπαθούμε οκτώ ημέρες να μιλήσουμε στο τηλέφωνο μαζί σας».

Ο βουλευτής κ. Β. Μιχαλολιάκος κάλεσε τα στελέχη να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Γ. Μελισάρης είπε ότι πρέπει να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων στελεχών συμφωνούν με κυβερνητικές αποφάσεις.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Κ. Καραμανλής επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για αυταρχισμό στα εσωτερικά θέματα και υποχωρητικότητα στα εξωτερικά: «Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει σήμερα η κυβέρνηση και όσο πληθαίνουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς αυτά. Το πρώτο είναι η υποκρισία, το δεύτερο η φαυλότητα και το τρίτο ο αυταρχισμός».

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Μ. Έβερτ και Γ. Σουφλιάς, οι οποίοι την ίδια ώρα βρίσκονταν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσων και Άμυνας της Βουλής. Πάντως, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα τις οργανωτικές αλλαγές, τις οποίες εισηγήθηκε ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “