Οπαδική βία: Η Κυβέρνηση έδωσε δύο μήνες προθεσμία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο άνδρας των ΜΑΤ έξω από το κλειστό του Ρέντη, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ήταν ο τελευταίος κρίκος σ’ αυτή την τραγική αλυσίδα των γεγονότων που μοιάζουν με μαχαιριές στο σώμα του ελληνικού αθλητισμού.

Ωστόσο η ουσιώδης διαφορά με όλες τις προηγούμενες εξαγγελίες για αυτά τα ζητήματα, έχει να κάνει με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των απαραίτητων αλλαγών, η διαφοροποίηση των ποινών, η διαφορετική αντιμετώπιση των αθλημάτων (τουλάχιστον αρχικά), αλλά και η κοινή δράση των εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα δεν είχαν αποδώσει για να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο. Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», είπε με νόημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης (που έχει διατελέσει στο παρελθόν Υφυπουργός Αθλητισμού) ο οποίος συμπλήρωσε αναφερόμενος στους χούλιγκαν: «Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί… Πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις. (…) Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

Τι μέτρα ανακοινώθηκαν
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τα όσα αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου και τα οποία έχουν άμεση ισχύ μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Κι αυτό το δίμηνο όπως ξεκαθαρίστηκε θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα εγγυώνται την ασφαλή παρουσία αθλητών, αλλά και φιλάθλων στα γήπεδα προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις.

Super League 1: Αγώνες σε πρωτάθλημα, Κύπελλο χωρίς κόσμο και ο αστερίσκος της Super League 2

Για τους επόμενους δύο μήνες (12 Φεβρουαρίου 2024) και με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μέτρο,

όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο θα ισχύει και για τους αγώνες της Super League 2 στους οποίους θα εμπλέκονται οι Β’ ομάδες των συλλόγων της Super League 1.

Όσον αφορά το Κύπελλο (για τη φάση των 16 έχουμε τον Ιανουάριο τις αναμετρήσεις Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και ΑΕΚ – Άρης), όπου αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στις διοργανώσεις στις οποίες απαγορεύεται η παρουσία φιλάθλων, ξεκαθαρίστηκε άμεσα ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ισχύει και στους αγώνες του Κυπέλλου ποδοσφαίρου (ακόμη και στις φιλικές αναμετρήσεις), εφόσον η γηπεδούχος ομάδα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Super League 1.

Τι ισχύει για τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων
Παράλληλα κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί και το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League την ερχόμενη Πέμπτη (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Διευκρινίζοντας ο κ. Μαρινάκης, στην συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δίνεται η δυνατότητα μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να εκδίδονται κοινές υπουργικές αποφάσεις από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού για περιπτώσεις ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων.

«Η πρώτη απόφαση για αυτή την εβδομάδα εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανείς λόγους, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θα επανεξεταστεί και ισχύει μόνο για αυτά που ανέφερα όχι για κάτι άλλο, κάποιο άλλο άθλημα και μόνο σε αυτή την περίπτωση» ξεκαθάρισε.

Ποιοι είναι οι 10 αγώνες που θα παίξουν χωρίς κόσμο οι Big 5
Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η Super League 1 έχει ακόμη ολόκληρο τον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου συν τα πλέι οφ (όπου κάθε αγωνιστική είναι… φουλ του ντέρμπι), διαμορφώνονται νέες ισορροπίες καθώς στο διάστημα των δύο μηνών που δεν θα έχουμε παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες διεξάγονται μια σειρά από κρίσιμους αγώνες για όλες τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Big-5 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου:
Παναθηναϊκός (31β.)
Εντός: ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός, Λαμία

Εκτός: Ατρόμητος, Βόλος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός

ΑΕΚ (30β.)
Εντός: Βόλος, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά

Εκτός: Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ (29β.)
Εντός: ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ

Εκτός: Αστέρας Τρίπολης, Κηφισιά, Άρης, Ατρόμητος, Βόλος

Ολυμπιακός (28β.)
Εντός: Ατρόμητος, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ

Εκτός: Πανσερραϊκός, Λαμία, Κηφισιά, Άρης, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

Άρης (23β.)
Εντός: ΟΦΗ, Λαμία, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός,

Εκτός: Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, Κηφισιά, Πανσερραϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος

Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν το επόμενο δίμηνο σε ζητήματα ασφαλείας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι μέσα σ’ αυτό το δίμηνο θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα και στο κομμάτι της ασφάλειας που έχει να κάνει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και την προμήθεια των εισιτηρίων, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση παρουσίας των θεατών.

Συγκεκριμένα έως τις 12 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί:
– Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές

– Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Οικονόμου και Βρούτσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

«Η ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης.