Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ολλανδίας πλήρωσε λύτρα σε χάκερς

Μία απίστευτη ιστορία ήρθε στο προσκήνιο λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Εθνικής Ολλανδίας στα προκριματικά του Euro 2024 στο παράθυρο του Σπετεμβρίου.

Με επίσημη ανακοίνωση της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ολλανδίας αποκάλυψε πως πλήρωσε λύτρα σε χάκερς (στην ανακοίνωση αποκαλούνται εγκληματική ομάδα) οι οποίοι μέσω κακόβουλου λογισμικού είχαν καταφέρει να παραβάσιουν τα συστήματα της.

Η συγκεκριμένη ομάδα που αποκαλείται Lockbit (από το όνομα του ιού που δεν επιτρέπει στον χρήστη να μπει στον υπολογιστή του αν δεν πληρώσει) κατάφερε να παραβιάσει όλα τα συστήματα ασφαλείας και να μπει στον κεντρικό σέρβερ της ολλανδικής ομοσπονδίας αποκτώντας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όλων των Ολλανδών ποδοσφαιριστών και δη των μελών των εθνικών ομάδων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως αναφέρει η ίδια η Ομοσπονδία, συνέβη στις αρχές του περασμένου Απριλίου με τους χάκερς να απειλούν με άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων που είχαν στην κατοχή τους.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με ειδικούς επί του θέματος προσπάθησαν να βρουν ποια ακριβώς στοιχεία είχαν στην κατοχή τους οι εγκληματίες, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό και τελικά αποφάσισαν να ενδώσουν στις απειλές πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό το οποίο όμως δεν γνωστοποίησαν.

«Μας έθεσαν ένα δίλημμα χωρίς να έχουμε κάποια επιλογή με την οποία νιώθαμε άνετα και έτσι αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε. Επειδή η Ομοσπονδία δεν είναι απόλυτα σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα, ζητάμε από τα μέλη μας να παραμείνουν σε ιδιαίτερη εγρήγορση. Η Ομοσπονδία λυπάται βαθύτατα για αυτό το περιστατικό και ζητά συγγνώμη από όλους τους εμπλεκόμενους για την όποια ταλαιπωρία έχουν υποστεί», αναφέρει στον επίλογο της ανακοίνωσης της η ολλανδική ομοσπονδία.