Αυλαία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο

Με την διεξαγωγή της τελετής έναρξης, ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στο Πεκίνο, οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 του μήνα. Η κορυφαία αθλητική διοργάνωση σηκώνει αυλαία, στη σκιά της πανδημίας και των διπλωματικών μποϊκοτάζ της Δύσης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα φιλοξενεί Χειμερινούς Ολυμπιακούς, ενώ το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη στην Ιστορία που θα έχει φιλοξενήσει τόσο Θερινούς, όσο και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κινεζική πρωτεύουσα είχε διοργανώσει και τους Θερινούς Αγώνες του 2008, ενώ η Ασία παραμένει το «επίκεντρο» του παγκόσμιου αθλητισμού, καθώς στην επικράτειά της διεξήχθησαν το 2018 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και πριν από σχεδόν έξι μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Η διοργάνωση ξεκίνησε ανεπίσημα στις 2 Φεβρουαρίου, με τις πρώτες αναμετρήσεις για τη φάση των ομίλων στα μικτά διπλά του κέρλινγκ.

Στους Αγώνες του Φεβρουαρίου αναμένεται να λάβουν συνολικά περίπου 2.900 αθλητές και αθλήτριες από 91 χώρες που θα διαγωνιστούν σε 15 αθλήματα, ενώ δύο χώρες θα κάνουν στο Πεκίνο…πρεμιέρα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς και πρόκειται για την Αϊτή και την Σαουδική Αραβία.

Από αυτά τα 15, τα επτά είναι αθλήματα χιονιού (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Δρόμων Αντοχής, Ελεύθερο Σκι, Βόρειο Σύνθετο, Άλμα με σκι, Χιονοσανίδα), τα πέντε είναι αθλήματα πάγου (Πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα, Πατινάζ ταχύτητας, Καλλιτεχνικό πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ) και τα τρία είναι αθλήματα ολίσθησης (Μπόμπσλεϊ, Λουτζ, Σκέλετον).

Η ελληνική παρουσία

Στους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, καθώς πέντε αθλητές και αθλητριες θα εκπροσωπήσουν τα «γαλανόλευκα» στην Κίνα. Οι Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου θα μετάσχουν στο αλπικό σκι, ενώ οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα θα λάβουν μέρος στο σκι δρόμων αντοχής.

Τα προβλήματα του κορονοϊού

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, για την καταπολέμηση του οποίου οι κινεζικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» κατά της COVID-19. Γι’ αυτό το λόγο η διοργάνωση θα διεξαχθεί μέσα σε μια «φούσκα», με τους αθλητές να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ για τον κορονοϊο και να επιτρέπεται μόνο να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις των Αγώνων. Εάν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει όλοι οι αθλητές να υποβληθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες από την άφιξή τους.

Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι κάθε περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρέωση εμβολιασμού θα εξετάζεται ξεχωριστά και σύμφωνα με ιατρικούς λόγους. Στο μεταξύ, η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει ότι μόνο Κινέζοι θεατές θα επιτρέπεται να παρακολουθήσουν στους Αγώνες, ωστόσο, εν μέσω της αύξησης κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», δεν διατέθηκαν προς πώληση εισιτήρια στο γενικό κοινό. Αντίθετα, έγινε γνωστό ότι επιλεγμένοι αριθμοί θεατών θα μπαίνουν στις εγκαταστάσεις μόνο με πρόσκληση.

Πάντως, ο κορονοϊός έχει ήδη… επηρεάσει τις συμμετοχές τη διοργάνωση, καθώς, εκτός από περιπτώσεις αθλητών που νόσησαν και έχασαν την ευκαιρία να μετάσχουν στο κορυφαίο «ραντεβού» των χειμερινών σπορ, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτών Ολυμπιακών οι παίκτες του NHL. Το αμερικανό επαγγελματικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου ανακοίνωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι δεν θα στείλει τους παίκτες του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, καθώς η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από την «Όμικρον» είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή πολλών αναμετρήσεων και την… αναστάτωση του αγωνιστικού προγράμματος του NHL.

Τεχνητό χιόνι για πρώτη φορά

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι Αγώνες του Πεκίνου θα είναι οι πρώτοι Χειμερινοί, στους οποίους θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι. Για τη δημιουργία του θα δουλεύουν… ακατάπαυστα 100 γεννήτριες χιονιού και 300 κανόνια χιονιού που θα ψύχουν το χημικά επεξεργασμένο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Πάντως, ειδικοί προειδοποιούν ότι, εκτός από τις πολύ μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό, δημιουργείται «μια επιφάνεια που πολλοί αθλητές λένε ότι είναι απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».

Χωρίς επίσημη ρωσική ομάδα

Στα αξιοσημείωτα των Αγώνων του Πεκίνου συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι θα διεξαχθούν χωρίς επίσημη ρωσική ομάδα, καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, για παράβαση των κανόνων κατά του ντόπινγκ, Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε συμβεί και στους Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, ωστόσο τότε επετράπη η συμμετοχή σε Ρώσους αθλητές, εφόσον πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό την ονομασία «Ολυμπιακοί αθλητές της Ρωσίας». Φέτος η ρωσική ομάδα θα αγωνίζεται με τα αρχικά “ROC”, τα οποία προέρχονται από την ονομασία «Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή».

Διπλωματικό μποϊκοτάζ

Κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς του Πεκίνου, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα στείλουν αθλητές τους για να μετάσχουν στη διοργάνωση, ωστόσο δεν θα παραστούν υπουργοί η επίσημα στελέχη. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.